Studenti UNSA u Ženevi

Amila, Amra, Mirsad i Senad u najvećoj svjetskoj laboratoriji iz oblasti fizike

Objavljeno: 17.09.2019. u 20:20

Amila Avdić, Amra Ibrahimović, Mirsad Tunja i Senad Isaković od jula do 28. septembra borave u CERN-u

FOTO: UNSA

Četiri studenata drugog ciklusa studija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Amila Avdić, Amra Ibrahimović, Mirsad Tunja i Senad Isaković od jula do 28. septembra boravi u CERN-u, najvećem naučnom laboratoriju za fiziku čestica u svijetu.

Slušaju predavanja u sklopu CERN-ovog Summer School programa o raznim aspektima teorijske, eksperimentalne i medicinske fizike. Uz to, Senad radi na projektu iz oblasti eksperimentalne fizike visokih energija, dok Amila, Amra i Mirsad rade na dizajnu akceleratora za medicinske primjene.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, poznata kao CERN je najveća svjetska laboratorija iz oblasti fizike. Nalazi se u Ženevi.

Osnovana je 1954. godine. Organizacija ima 20 evropskih država članica, i trenutno zapošljava oko 2.600 stalno zaposlenih, te oko  7.000 naučnika i inženjera, koji predstavljaju 580 univerziteta i istraživačkih centara i 80 nacionalnosti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije