open-navfaktor-logo
search
CNN objavio izvještaj
Amerikanci šokirani nakon sastanka s ruskim generalom u Moskvi: Prošla nas je jeza...
Jedan od rijetkih ličnih sastanaka između ruskih i američkih vojnih dužnosnika doveo je do "izljeva" emocija od inače vrlo sabranog ruskog generala. Ovaj sastanak se održao prošle sedmice u Moskvi. 
24.03.2022. u 13:20
get url
text

Bio je to "trenutak razotkrivanja", a Amerikanci koji su bili na sastanku vjeruju da je naznaka većih problema s moralom u ruskoj vojsci, piše CNN.

U izvještaju u koji je CNN imao uvid, opisuje ličnu perspektivu dvojice atašea odbrane koji su prisustvovali i njihove utiske o onome što su vidjeli i čuli. Ne nudi definitivno objašnjenje ponašanja ruskog generala. Vojna ili obavještajna zajednica nikada ne objavljuje izvještaje osjetljivih sastanaka jer ih se pomno ispituje u potrazi za tragovima o razmišljanju i namjerama protivnika.

U izvještaju se sastanak opisuje kao napet, sa vidljivim znakovima stresa na ruskoj strani. 

Posebno se ističe ponašanje ruskog general-majora Jevgenija Iljina, zamjenika načelnika Glavne uprave za međunarodnu saradnju koji ima dugi staž u saradnji s američkim zvaničnicima. U pauzi od uobičajene prakse, Iljin je govorio bez bilješki ili postavljenih tačaka za govor.

Dok se sastanak prekidao, jedan američki ataše za odbranu usputno se raspitao o Iljinovim porodičnim korijenima u Ukrajini, na što je do tada vrlo sabrani ruski general odjednom pocrvenio i uznemirio se. Amerikanci su izvestili da je Iljin odgovorio sa "da" i rekao da je rođen u Dnjepropetrovsku prije nego što se preselio sa porodicom u Donjeck, gdje je išao u školu. Američki zvaničnici su izvijestili da je Iljin zatim dodao da je trenutna situacija u Ukrajini "tragična i da je veoma depresivan zbog toga", nakon čega je izašao bez rukovanja.

Američki tim je imao osjećaj da je Iljin gotovo pa optužio SAD i Ukrajinu za "zvjerstva nad njegovom porodicom". Nije poznato šta ih je navelo na taj zaključak, no jedan od atašea je kazao:

- Zbog njegovog pogleda i uznemirenog držanja, prošla nas je jeza.

Amerikanci su bili "iznenađeni jer nikada nisu svjedočili takvom izljevu emocija na nekom službenom sastanku".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.