open-navfaktor-logo
search
IrishCentral objavio
Amerika zainteresovana: Biden razgovarao sa Palmerom o Bosni i Hercegovini
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao se prošle sedmice sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Matthew Palmerom, prenosi medij američkih Iraca IrishCentral. Zajedno sa Bidenom bio je prisutan i savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, a sastanak je održan u Glasgowu.
14.11.2021. u 19:56
get url
text

U svjetlu skorašnjeg dolaska Palmera u Bosnu i Hercegovinu povodom nove runde pregovora o Izbornom zakonu BiH, informacija o sastanku s američkim predsjednikom potvrda je zainteresovanosti SAD-a za situaciju u BiH.

IrishCentral prenosi informaciju u kontekstu da je Biden porijeklom Irac i da je trenutno zbog situacije u BiH zanemario političku krizu u koju su uključene Irska i Velika Britanija.

- Predsjednik Biden ima irsku dušu i već je jasno izrazio zabrinutost zbog toga kako Britanci postupaju s principima Protokola. Međutim, on je zauzet čovjek kao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, stari Irac, ali odsutan iz ove bitke. Njih dvojica su se prošle sedmice sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema - navodi IrishCentral.

Dodaju da je zbog toga Bosni i Hercegovini potreban direktan nadzor SAD-a, ali smatraju da bi Biden trebao imati isti osjećaj hitnosti u vezi sa Sjevernom Irskom.

Kriza u ovom dijelu Evrope je izazvana sporazumom o Brexitu kojim je Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Britanije, ostala pod carinskim pravilima jedinstvenog tržišta Evropske unije kako bi se izbjeglo stvaranje vidljive granice s Republikom Irskom.

Britanija sada želi poništiti Protokol, za što autori tvrde bi moglo ugroziti mir i interese Iraca, Republike Irske i američkih Iraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.