open-navfaktor-logo
search
Novi dokumenti
Amerika špijunirala generalnog sekretara UN-a: Vjeruju kako je Guterres previše popustljiv prema Rusiji
Američka vlada vjeruje da je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres previše spreman udovoljiti ruskim interesima, pokazuju novi tajni dokumenti Pentagona koji su procurili.
13.04.2023. u 07:56
get url
text

Dokumenti pokazuju da je Washington pomno pratio Guterresa.

Nekoliko dokumenata opisuje privatnu komunikaciju između Guterresa i njegovog zamjenika kao i zapažanja Guterresa o ratu u Ukrajini i nizu afričkih čelnika.

Jedan dokument koji je procurio fokusiran je na crnomorski dogovor o žitaricama, koji su u julu prošle godine sklopili UN i Turska nakon straha od globalne prehrambene krize.

Sugeriraju da je Guterres bio toliko zainteresiran za očuvanje dogovora da je bio spreman udovoljiti interesima Rusije, piše BBC.

- Guterres je naglasio svoje napore da poboljša izvoznu sposobnost Rusije - stoji u dokumentu, "čak i ako to uključuje sankcionirane ruske subjekte ili pojedince."

Njegovi postupci u februaru, prema ocjeni, bili su "potkopavanje širih napora da se Moskva pozove na odgovornost za svoje postupke u Ukrajini".

Kazavši kako neće komentirati dokumente koji su procurili, jedan visoki dužnosnik rekao je da je UN "vođen potrebom da se ublaži utjecaj rata na najsiromašnije na svijetu".

- To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cijenu hrane i osigurali da đubrivo bude dostupno onim zemljama koje ga najviše trebaju - naveo je visoki dužnosnik.

Još jedan dokument koji datira iz sredine februara opisuje razgovor između Guterresa i njegove zamjenice Amine Mohammed.

U njemu Guterres izražava "zaprepaštenje" pozivom predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen da Evropa proizvede više oružja i municije zbog rata u Ukrajini.

Njih dvoje razgovaraju i o nedavnom summitu afričkih čelnika. Amina Mohammed kaže da je kenijski predsjednik William Ruto "nemilosrdan" i da mu "ne vjeruje".

Američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je za BBC da američka vlada radi sve kako bi otkrila izvor curenja dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.