Bivši senator iz Arizone preminuo je 25. avgusta u 81. godini nakon borbe sa rakom na mozgu. Njegovo tijelo, koje je bilo izloženo u američkom Capitolu, danas je prebačeno u katedralu u Washingtonu, gdje među okupljenima nije bio američki predsjednik Donald Trump.

- Došli smo u slavu izuzetnog čovjeka: ratnika, državnika, patriote - rekao je Obama.

On se osvrnuo na svoje nekadašnje rivalstvo sa Mccaineom tokom predsjedničkih izbora 2008. godine.

- Napravio nas je boljim predsjednicima, baš kao što je učinio i Senat boljim, baš kao što je i zemlju učinio boljom - kazao je, između ostalog Obama.

George Bush je rekao da su "neki životi toliko živopisni, da je teško zamisliti da su završeni"

- Njegovo odsustvo opipljivo je kao tišina nakon moćne rike - rekao je Bush.

I Bush se osvrnuo na svoje nekadašnje rivalstvo sa McCainom.

- Nekada me znao iznervirati. I znam da bi on to isto rekao za mene. Ali učinio me je boljim - rekao je Bush, te dodao da se njihovo rivalstvo pretočilo u prijateljstvo.

McCain je prije smrti od Obame i Busha zatražio da održe govore na njegovoj sahrani, a njegova porodica saopćila je da Trump nije dobrodošao na memorijalnim službama u Arizoni i Washingtonu, niti na sutrašnjoj sahrani u Anapolosu u Merilandu.

Među prisutnima u katedrali bili su bivši američki predsjednik Bil Clinton i njegova supruga Hilari, bivši državni sekretar.

 

Senator John McCain bio je republikanski senator u SAD-u i jedan od zagovarača napretka u BiH.

McCain, koji je bio i predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata, prošle godine u aprilu je boravio u Bosni i Hercegovini. Novinarima u Sarajevu je tada rekao da Sjedinjene Američke Države očekuju aktivaciju MAP-a kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

U okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Dodao je da svi moraju ostati dosljedni očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Pozdravio je napredak u BiH u borbi protiv terorističkih prijetnji. Naglasio je i da u BiH postoji visoki stepen korupcije. Govoreći o ciljevima njegove posjete zemljama regije, kazao je da ovaj dio svijeta smatra važnim, ali jedan od razloga je i zbog ruskog utjecaja, podvlačeći da većina u Kongresu SAD-a čvrsto stoji iza BiH i njenih građana.

Nekoliko dana nakon posjete BiH, upozorio je da Sjedinjene Američke Države ne smiju više ignorirati događaje u zemljama zapadnog Balkana. U autorskom tekstu za list The Washington Post McCain je naglasio da je Washington odsutan u ovoj regiji koja je blizu tačke ključanja.

Senator McCane je i ranije boravio u BiH. Tako je sa sanatorom Josephom Liebermanom posjetio BiH 2010. godine kada je predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

McCane se angažirao i tokom rata u BiH, a tražio je zaustavljanje agresije na našu zemlju. Na zahtjev senatora Boba Dolea (Robert Joseph Bob Dole) da se pokrene operacija "Ukini i udari", tačnije da se ukine embargo na naoružanje i da se udari na srpske artiljerijske položaje, britanska politika je odgovarala redovnim odbijanjem. I tako više puta kada su amerikanci htjeli vojno intervenirati.

Početkom 1993. godine i McCane je počeo direktno zagovarati aktivno učešće SAD u rješavanju pitanja agresije na BiH. Prigovarao je evropskim zemljama da ne čine dovoljno da se zaustavi krvoproliće.

Posebno uporan u odbijanju američkih zahtjeva za rješenjem bosanske agonije bio je britanski ministar odbrane Malcolm Rifkind. U toku jednih od pregovora američkog i britanskog tima u vezi s tragedijom devedesetih u BiH, stvari su dovedene gotovo do usijanja. Poznati publicista Brendan Simms u svojoj knjizi "Najsramniji trenutak" u kojem teško optužuje Veliku Britaniju da je svojim (ne)djelovanjem pomogla razaranju BiH, prenosi izjavu jednog člana tima "kojem se činilo kao da će John McCane udariti Rifkinda".

U kolumnama i intervjuima koje je objavljivao u mnogim svjetskim medijima McCain je često isticao genocid u Srebrenici, navodeći da ne treba dozvoliti da se slični zločini ponove bilo gdje drugo.