open-navfaktor-logo
search
Od početka epidemije
Amerika sa strepnjom ulazi u najkritičniju sedmicu: Stručnjaci pripremaju građane za uznemirujuće vijesti koje će stizati
Sjedinjene Države ulaze u jednu od najkritičnijih sedmica od izbijanja krize zbog pojave novog koronavirusa s dramatičnim skokom broja smrtnih slučajeva u New Yorku, Michiganu i Louisiani, dok neki guverneri traže nacionalnu odluku o ostanku u kućama.
05.04.2020. u 21:08
get url
text

U toj je zemlji u ovom trenutku više od 321.000 zaraženih, dok je preminulih više od 9.100. New York je s 40 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u najteže pogođena savezna država Covidom-19.

Država New York je izvijestila da su u posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom umrle 594 osobe a da je novih slučajeva zaraze 8327.

- Time je broj umrlih došao na 4159 a zaraženih na 122.000 slučajeva - rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo u nedjelju.

No rekao je i da ima nekih dobrih vijesti s obzirom da je broj ljudi otpuštenih iz bolnica tri puta veći od broja novih hospitaliziranih, što smanjuje pritisak na zdravstveni sistem.

Cuomo je postao vodeći nacionalni glas u pandemiji koronavirusa jer je u njegovoj državi više od trećina slučajeva zabilježenih u SAD-u.

Tijela žrtava Covida-19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, nagomilana su u narandžastim vrećama u improviziranoj mrtvačnici izvan medicinskog centra Wyckoff Heights u Brooklynu, po fotografijama poslanim agenciji Reuters.

Čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams je za televizijski kanal Fox News u nedjelju rekao da dolaze teška vremena ali da je "svjetlo na kraju tunela ako svako u idućih 30 dana odradi svoj dio".

- Ovo će, iskreno, biti najteža i najtužnija sedmica u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokaliziran - rekao je i dodao:

- To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju.

Sličnog je stava i vodeći američki stručnjak za viruse, doktor Anthony Fauci, koji je kazao da koronavirus u SAD-u nije pod kontrolom.

- Reći da je koronavirus pod kontrolom, bilo bi pogrešno. Trudimo se staviti ga pod kontrolu - izjavio je Fauci te dodao da će iduća sedmica biti jako teška i da će doći do eskalacije broja slučajeva, no krivulja bi se trebala početi ravnati za "sedam dana ili možda malo više", objavio je Jutarnji. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.