open-navfaktor-logo
search
Prva pošiljka
Amerika poslala vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 200 miliona dolara
Prva pošiljka američkog paketa sigurnosne podrške Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopćila je Ambasada SAD-a u Ukrajini.
22.01.2022. u 11:27
get url
text
Kijevo, SAD pomoć

Isporuka je uslijedila nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Kijevu u jeku zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog hiljada ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Paket pomoći od 200 miliona dolara Washington je odobrio u decembru.

- Sjedinjene Američke Države i dalje će pružati takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u stalnim naporima da obrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije - navedno je na Facebook stranici Ambasade.

Ukrajinski ministar obrane Volodimir Zelenskij zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

- Kao što je predsjednik Biden rekao predsjedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, Amerika će pružiti pomoć Ukrajini te će joj poslati još više obrambenih sredstava - navodi se u objavi Ambasade SAD veleposla u Kijevu.

Sjedinjene Države angažirane su posljednjih sedmica u diplomatskim aktivnostima s Rusijom oko pitanja Ukrajine. Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.