open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u BiH
Američki sud oglasio krivim regrutera ISIL-a Mirsada Kandića, prijeti mu doživotni zatvor
Visokorangirani član ISIL-a iz Brooklyna (SAD) Mirsad Kandić osuđen je pred sudom u Brooklynu za podršku toj terorističkoj organizaciji regrutovanjem članova, promicanjem propagande i krijumčarenjem oružja u Siriju, objavili su u srijedu savezni tužioci.
26.05.2022. u 08:49
get url
text

Kandić (40) proglašen je krivim za zavjeru i pružanje materijalne podrške ISIL-u nakon trosedmičnog suđenja na federalnom sudu u Brooklynu. Pred izricanje presude 9. novembra prijeti mu kazna doživotnog zatvora.

Kandić je, kako prenosi New York Post, odgovoran za regrutovanje hiljada zapadnjaka da se bore u Siriji i na Bliskom istoku, uključujući australskog tinejdžera i bombaša samoubicu Jakea Bilardija, koji je ubio sebe, više od 30 iračkih vojnika i policajca u Ramadiju, u Iraku, 11. marta 2015. godine, naveli su zvaničnici.

Kandić je napustio Brooklyn 2013. godine, ušuljavši se u Siriju i pridruživši se ISIL-u. Njegovo putovanje na Bliski istok bilo je dva puta osujećeno 2012. godine, od vlasti koje su ga stavile na listu osoba kojima su zabranjeni letovi.

Tužioci su rekli da je Kandić prvo počeo da se bori na terenu koristeći AK-47 i mašinke u uporištu ISIL-a na periferiji Alepa.

Zatim se, kako se navodi, preselio u Tursku gdje je počeo pomagati u krijumčarenju stranih boraca i oružja u Siriju, a predvodio je i propagandno djelovanje ISIL-a uključujući vođenje više od 120 Twitter naloga u svrhu privlačenja novih regruta i širenja jezive propagande, rekli su federalci.

Kandić je također davao obavještajne podatke s bojnog polja i karte komandantima terorističkih grupa i borcima. Pomogao je u kopanju tunela ispod tursko-sirijske granice kroz koje je prošlo skoro 1.000 boraca, kažu tužioci. Također je upravljao novcem za borce ISIL-a i krijumčario oružje u Siriju, dodali su tužioci.

Kandić je radio za ISIL na Bliskom istoku od 2013. sve dok nije uhapšen u Bosni i Hercegovini 2017. U novembru te godine je izručen SAD-u.

- Kandić je bio visokorangirani član ISIL-a koji je regrutovao bezbroj fanatika, pomažući im da putuju u Siriju i druge teritorije kako bi postali borci ISIL-a - rekao je američki tužilac u Brooklynu Breon Peace u izjavi.

- Osim što je podsticao linije fronta ISIL-ove vojske, optuženi je pomagao ekstremističku grupu na mnoge druge načine, uključujući osiguravanje oružja i širenje nasilne propagande širom svijeta, kako bi se nastavila krvava i brutalna teroristička kampanja - navedeno je tokom suđenja.

- Kandićeve radnje bile su direktno povezane sa napadima i značajnim gubicima života - rekao je Peace.

Kandićevi branioci nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.