open-navfaktor-logo
search
Donacija SAD-a
Američki senatori na prezentaciji deminerskih aktivnosti OSBiH na brdu Žuč
U svrhu prezentacije donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), namijenjenih odbrani i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su jučer na brdu Žuč iznad Sarajeva ugostili delegaciju američkih senatora.
31.08.2021. u 13:38
get url
text

U američkoj delegaciji su bili senatori Richard Shelby, Mike Crapo, John Cornyn, Deb Fischer i Roger Marshall te vršilac dužnosti prvog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za političko-vojna pitanja SAD-a Stanley Brown.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine danas je saopćeno da su prezentaciji i primopredaji donirane deminerske opreme na pokaznom deminerskom radilištu prisustvovali i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD u BiH Eric Nelson, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenikom general-bojnikom Ivicom Jerkićem, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, načelnik Stožera EUFOR-a u BiH brigadni general Szilárd Gerőfi, pomoćnik ministra obrane BiH za politike i planove Dženan Redžo, vojni izaslanik SAD u BiH brigadir Mike Tarquinto te ostale visoke zvanice MO i OS BiH i ambasade SAD-a u BiH.

Izražavajući zahvalnost na konstantnoj pomoći Vlade SAD-a na projektima deminiranja u BiH, a u skladu s godišnjim planovima bilateralne vojne suradnje, ministar Podžić je pohvalio OS BiH u izuzetnim naporima i rezultatima koje ostvaruju na uklanjanju mina u BiH.

- Ako želimo da OS BiH može izvršavati ovu misiju onda nadležni moraju tome posvetiti puno veću pažnju. Jer cilj nam je da BiH konačno bude očišćena od mina - kazao je ministar Podžić.

SAD je donirao 200 kompleta samonosivih deminerskih vizira i 250 setova zaštitnih deminerskih prsluka. Američki ambasador Nelson istakao je da se ovih dana obilježava završetak projekta „Sarajevo bez mina“, kojeg je finansirao SAD, a u kojem su bez naknade sudjelovali pripadnici OS BiH.

U sve četiri općine Grada Sarajeva te Vogošći i Istočnom Starom Gradu više nema opasnosti od mina.

- Koristeći vlastite kapacitete, OS BiH svakodnevno doprinose sigurnosti građana. SAD s ponosom doniraju ključnu opremu, ali pozivamo političke lidere da osiguraju adekvatne kapitalne resurse kako OS BiH u svojim zadaćama ne bi ovisile od donacija - zaključio je ambasador Nelson.

U svome obraćanju, Stanley Brown je istaknuo da je projektom „Sarajevo bez mina“ građanima na upotrebu vraćeno šest milijuna kvadratnih metara te da će SAD nastavljati pomagati i u buduće.

- SAD je ponosan što je partner vlastima BiH u ovoj važnoj zadaći i sretan je zbog nastavka podrške naporima kojima se spašavaju ljudski životi - rekao je Brown.

General Mašović je nabrojao i ostale značajnije američke donacije iz prethodnog perioda, poput deminerskih robota, rendgena, motornih vozila i uređaja za noćno osmatranje s ostalom opremom, kao i obuku tehničara za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

- Jasno je da finansiranje OS BiH ne predstavlja trošak, nego se radi o ulaganju u bolju i sigurniju budućnost za sve građane BiH. Svaka podrška naših prijatelja, koja doprinosi uspješnijem djelovanju OS BiH, od velike je koristi, jer ćemo biti još sposobniji i spremniji da pomognemo, posebno ako su ugroženi životi građana BiH - istakao je Mašović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.