- Zabrinuti smo što naši diplomatski napori da podržimo potrebne izborne i ustavne reforme u Bosni ne daju dovoljno ploda. Tražimo od State Departmenta da preispita svoj pristup kako bi osigurao da naša strategija (bude inkluzivna) uključuje i šire političke institucije BiH, uključujući parlament, ministarstva i druge državne institucije, i dovoljno robusna da ostvarimo naše ciljeve - navodi se u pismu, objavio je na svom Facebook profilu Avdović i dodao:

- Tako piše u pismu čije fotografije donosim i kojeg su uputili američki senatori Jeanne Shaheen iz Demokratske stranke i Ron Johnson iz Republikanske partije. Pismo je poslano na adresu jedne od vodećih osoba u State Departmentu, uvažene dr. Karen Donfried, koja je šefica Escobaru i Palmeru. Rekao bih da je bolje da je pismo upućeno njoj nego državnom sekretaru Antonyju Blinkenu koji je preokupiran prije svega Ukrajinom i razgovorima s Rusijom oko toga.

Avdović dalje navodi kako pismo implicira dvije sasvim opravdane kritike: aktuelni američki pristup oko insistiranja na promjenama izbornog zakona kako bi se udovoljilo HDZ BiH je pogrešan i najjednostavnije neamerički i antievropski - jer nije inkluzivan.

- Uostalom nedovoljna inkluzivnost se navodi kao direktni prigovor i ovo se eksplicitno navodi u pismu. I drugo - cio pristup izbornim reformama u BiH ide preko nekoliko diplomata predvođenih Matthewom Palmerom i odlazećim ambasadorom SAD-a u Sarajevu Ericom Nelsonom, što je uz Gabriela Escobara, koji se, čini se - donekle distancirao od procesa za koji opravdano ne želi odgovornost (jer je to Palmerov referat) - nije ni robustan ni adekvatan pristup. Niti je, kako se navodi u pismu - dovoljno plodonosan - napisao je Avdović i dodao:

- Za pretpostaviti je da će i "inspekcija" na terenu, koju je za 48 sati obavila adminstratorica USAID-a Samantha Power, prinuđena da se u BiH ovaj put bavi i političkim, a ne samo razvojnim pitanjima, uveliko doprinjeti, da se cjelokupni američki pristup prema ovom problemu u Bosni i Hercegovini - revidira. I da se ne stavlja u eventualni, ili mogući paket "appeasmenta" - opasnog činjena ustupaka Rusiji na štetu Bosne i Hercegovine. Što prije se ovo shvati tim će i izlazak iz krize krenuti ranije.