open-navfaktor-logo
search
Sastao se s Turković
Američki senator pisao Blinkenu o Dodikovim prijetnjama: Upotrijebiti sve, i diplomatiju i sankcije
Američki senator Charles Grassley uputio je američkom državnom sekrataru Antonyju Blinkenu pismo u kojem ga je pozvao na odlučniju akciju SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja bi trebala uključivati i sankcije.
10.12.2021. u 20:08
get url
text
Charles Grassley

Grassley, senator iz američke savezne države Iowe, pismo je poslao nakon razgovora sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, koja je u posjeti SAD-u, navodi Al Jazzera. 

- Susreo sam se danas da ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Ostavila je na mene snažan dojam u vezi ozbiljnosti eskalirajuće situacije koja prijeti da ponovo otvori stare rane i neprijateljstva - stoji na početku pisma.

Grassley je Blinkena podsjetio da Milorad Dodik, lider Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hecegovini prijeti secesijom.

- Pozivam administraciju da upotrijebi sve alate koji su joj na raspolaganju, uključujući diplomatiju i sankcije, da spriječi pogoršanje situacije u BiH. Mnogi žitelji Iowe došli su u našu državu kao izbjeglice koje su doživjele nezamislivu patnju, što je bio rezultat rata i genocida u Bosni i Hercegovini. Ne smijemo dozvoliti da se to desi ponovo. Ja sam spreman na sve što mogu kako bih sačuvao mir i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - naveo je Grassley.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.