open-navfaktor-logo
search
Uznemiravanje Kine
Američki ratni brod prošao kroz osjetljivi Tajvanski moreuz
Američki ratni brod plovio je u četvrtak kroz osjetljivi Tajvanski moreuz, u okviru onoga što američka vojska naziva rutinskom aktivnošću, ali koja uznemirava Kinu.
05.01.2023. u 18:49
get url
text

Posljednjih godina, američki ratni brodovi, a povremeno i oni iz savezničkih zemalja poput Britanije i Kanade, plovili su kroz moreuz, izazivajući bijes Kine, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije uprkos prigovora njegove demokratski izabrane vlade.

Američka vojska navodi u saopćenju,da je razarač s navođenim projektila Chung-Hoon klase Arleigh Burke izvršio tranzit.

Prolazak Chung-Hoona kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indopacifiku - dodaje se u saopćenju.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Uski Tajvanski moreuz čest je izvor vojnih napetosti otkako je poražena vlada Republike Kine pobjegla na Tajvan 1949. nakon što je izgubila građanski rat s komunistima, koji su osnovali Narodnu Republiku Kinu.

Sjedinjene Države nemaju zvanične diplomatske odnose s Tajvanom, ali su po vlastitom zakonu dužne pružiti tom otoku sredstva za odbranu.

Kina nikada nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

Kineski vojni avion došao je na tri metra od aviona američkih zračnih snaga u spornom Južnom kineskom moru prošlog mjeseca i natjerao ga da poduzme manevre izbjegavanja kako bi izbjegao sudar u međunarodnom zračnom prostoru.

Bliski susret uslijedio je nakon onoga što su Sjedinjene Države nazvale nedavnim trendom sve opasnijeg ponašanja kineskih vojnih aviona, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.