open-navfaktor-logo
search
Trump primio Brunsona
Američki predsjednik: Sada imamo priliku za fantastičan odnos s Turskom
Trump je u Ovalnom uredu primio pastora Brunsona i njegovu porodicu, a tu priliku je još jednom iskoristio da zahvali turskom predsjedniku Erdoganu
13.10.2018. u 22:07
get url
text

Mnogo hvala predsjedniku Erdoganu, sada imamo šansu za fantastičan odnos s Turskom, poručio je američki predsjednik Donald Trump danas u Bijeloj kući, gdje je primio američkog pastora Andrewa Craiga Brunsona, protiv kojeg je u Turskoj vođen sudski proces.

Sud u Turskoj jučer je osudio pastora Andrewa Craiga Brunsona na tri godine i 1,5 mjeseci zatvore, a on je bio optužen za podršku terorističkim organizacijama. Obzirom da mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, Brunson je jučer pušten na slobodu, nakon čega je otputovao u Sjedinjene Države.

Trump je u Ovalnom uredu primio pastora Brunsona i njegovu porodicu, a tu priliku je još jednom iskoristio da zahvali turskom predsjedniku Erdoganu, što je učinio i danas ranije.

- Mnogo hvala predsjedniku Erdoganu, veliki korak ka vraćanju naših odnosa na staro. Sada imamo šansu za fantastičan odnos s Turskom - rekao je Trump.

Sud u turskom gradu Izmiru osudio je jučer Brunsona na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je Brunson postao slobodan.

Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.