open-navfaktor-logo
search
I dalje vrlo napeto
Američki obavještajci tvrde da Rusija nastavlja s pripremom invazije na Ukrajinu
Najnovija procjena američkih obavještajnih službi ukazuje na to da Rusija nastavlja s pripremama za invaziju na Ukrajinu, tvrdi visoki američki zvaničnik s direktnim saznanjima i drugi izvor koji je direktno upoznat sa obavještajnim podacima.
18.02.2022. u 21:55
get url
text

Procjena, koju je visoki zvaničnik opisao kao "tmurnu", ukazuje na to da bi Rusija mogla napasti u narednim danima.

SAD i dalje očekuju da će bilo kakvoj invaziji prethoditi operacija "lažna zastava", rekao je drugi američki zvaničnik, piše CNN.

Međutim, američki zvaničnici upozoravaju da ne znaju da li je Putin donio konačnu odluku o invaziji i napominju da može odgoditi akciju ili je uopće ne narediti. Ranije procjene koje su predviđale vojnu akciju Rusije ove sedmice nisu se opravdale.

Američki dužnosnici su ranije u više navrata upozorili da bi se Rusija mogla poslužiti insceniranim napadima kako bi stvorila izgovor za napad na Ukrajinu.

Predsjednik ruskog parlamenta i ruski ambasador u SAD-u danas su, nakon izvještaja o žestokim sukobima proruskih separatista i ukrajinske vojske, optužili ukrajinsku vladu da provodi genocid.

Ukrajina negira takve optužbe, koje dolaze u jeku optužbi iz Washingtona da Rusija traži izgovor za napad za invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski i američki dužnosnici rekli su da je eksplozija automobila u Donjecku, jednom od sjedišta proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, namještena kako bi se dodatno podigle tenzije u toj regiji.

Snimke iz Donjecka prikazuju kako na parkiralištu u blizini sjedišta vlade samoproglašene Narodne Republike Donjeck gori vatra, a uz nju se nalazi teško oštećeno vojno vozilo.

Ukrajinski vojni obavještajci tvrde da su došli do informacija prema kojima su proruske snage postavile eksploziv u više zgrada u Donjecku, glavnom gradu jedne od pobunjeničkih regija.

Eksploziv je podmetnut kako bi se pripremio inscenirani napad za koji planiraju optužiti Ukrajinu, tvrde ukrajinski obavještajci.

- Ove mjere su osmišljene kako bi se destabilizirala situacija u privremeno okupiranim područjima naše zemlje te stvorio razlog da se Ukrajina optuži za terorističke napade - objavio je ured vojne obavještajne službe ukrajinskog Ministarstva odbrane na Twitteru.

Stanovnike Donjecka pozivaju da ne napuštaju svoje domove i ne koriste javni prevoz, javlja BBC.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u petak optužile Rusiju da je rasporedila dodatne trupe na ukrajinskoj granici, uprkos najavi Moskve o djelimičnom vojnom povlačenju.

Američki državni sekretar Antony Blinken u obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kazao je da nema znakova povlačenja ruskih trupa.

- Naprotiv, vidimo da dodatne snage idu prema granici, uključujući vodeće trupe, što bi bilo dio svake agresije - rekao je Blinken te dodao:

- Dakle, moramo biti obaviješteni o tome, moramo biti izuzetno oprezni.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je vojska koju je Rusija nagomilala na granicama Ukrajine "najveća koncentracija vojnih snaga u Europi od hladnog rata".

Zvanična Moskva je više puta negirala bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu i optužila zapadne zemlje da potkopavaju sigurnost Rusije širenjem NATO-a prema njenim granicama.

Također je uputila listu sigurnosnih zahtjeva Zapadu, uključujući povlačenje trupa iz nekih bivših sovjetskih država i zatražila garancije da Ukrajina i Gruzija neće pristupiti NATO-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.