open-navfaktor-logo
search
Robert Durst
Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo prijateljice, osumnjičen da je ubio i suprugu i komšiju
Američki milijarder Robert Durst u petak je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva stara ubistva.
18.09.2021. u 08:19
get url
text

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistava tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u toaletu sam sebi mrmlja u bradu: "Šta sam učinio? Ubio sam ih sve, naravno".

Tužioci su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor, opisali kao bogatog i "narcisoidnog psihopatu", a izricanje kazne zakazano je za 18. oktobar.

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči se i za ubistva supruge i bivšeg komšije koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine nikad nije podignuta optužnica. Tužioci su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude porodica McCormack zatražila je od tužioca u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene krivični progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Tužioci su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih tvrtki za nekretnine u New Yorku, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojeg po riječima tužilaca ne bi bilo ni osuđujuće presude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.