open-navfaktor-logo
search
Srušio se 21. marta
Američki mediji: Kineski avion sa 132 putnika namjerno oboren
Američki zvaničnici tvrde da je avion Boeing 737-800 kompanije China Eastern Airlines, koji se srušio 21. marta na jugozapadu Kine, namjerno oboren.
18.05.2022. u 10:36
get url
text

- Podaci o letu pokazuju da je neko u kokpitu namjerno srušio mlaznjak China Eastern - objavio je američki Wall Street Journal u utorak navečer, citirajući američke zvaničnike.

Avion Boeing 737-800 sa 123 putnika i devet članova posade, letio je 21. marta iz Kunminga za Guangzhou u Kini kada se srušio u planinskom području u blizini grada Wuzhou.

Udar je stvorio krater dubok 20 metara, izazvao požar u okolnoj šumi i razbio avion na male dijelove razbacane po širokom području, od kojih su neki bili zakopani pod zemljom.

- Informacije koje su do sada prikupljene u istrazi China Eastern navele su američke zvaničnike uključene u istragu da skrenu pažnju na postupke pilota, izjavile su osobe upoznate s tim. Također postoji mogućnost da je neko drugi u avionu mogao provaliti u pilotsku kabinu i namjerno izazvao pad - navodi se u izveštaju.

Isto tvrdi i američki ABC News, ponovo citirajući neimenovane američke zvaničnike.

- Smatra se da je avionska nesreća aviona China Eastern Airlinesa u kojoj su poginule 132 osobe uzrokovana namjernim činom - rekao je jedan od njih.

Peking još nije odgovorio na te tvrdnje. Međutim, kineski državni medij Global Times citirao je saopćenje američkog Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) u kojem navode da "nisu objavili nikakve istražne informacije o uzroku pada aviona MU5735".

NTSB je rekao da je pomogao Upravi za civilno zrakoplovstvo Kine (CAAC) u istrazi nesreće i da će "sve informacije u vezi s tom istragom objaviti kinesko regulatorno tijelo za zrakoplovstvo".

Istraga o uzroku nesreće nailazi na nekoliko izazova, uključujući to da je avion pao bez upozorenja, kontrolori letenja nisu dobili odgovor od pilota nakon što je avion počeo da pada, a komadi krhotina su tako mali.

Kineski zvaničnici ranije su objavili da je više od 22.000 kubnih metara zemlje iskopano i pronađeno je 49.117 komada aviona. Dvije "crne kutije" - snimač podataka o letu i snimač glasa u pilotskoj kabini - pronađene su i poslane u Peking na ispitivanje i analizu.

Iz China Eastern Airlines ranije su saopćili da je avion bio u ispravnom stanju, a piloti dobrog zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.