open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Američki i britanski ambasador u BiH ponovili da podržavaju Ured visokog predstavnika u BiH
Sarajevska Općina Stari Grad organizovala je danas ceremoniju sadnje lipa u Aleji ambasadora gdje su još tri ambasadora posadila stabla lipe na popularnoj starogradskoj šetnici, javlja Anadolu Agency (AA).
27.07.2022. u 13:37
get url
text
Michael Murphy

Stabla lipe u prisustvu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića zasadili su ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael J. Murphy i ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly.

Nakon današnje ceremonije Aleja ambasadora sada ima 229 zasađenih stabala lipe.

Ambasador Hunn je tim povodom istakao da na ovaj način grad Sarajevo postaje još zeleniji i ljepši.

Komentarisao je i aktuelnu političku situaciju u BiH i najavu moguće odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o nametanju Izbornog zakona i izmjena Ustava Federacije BiH.

- Mi kao Švicarska jesmo neutralna zemlja, ali sa Bosnom i Hercegovinom održavamo prijateljske i partnerske odnose. Sa BiH i njenom vladom sarađujemo dugi niz godina u različitim oblastima i imamo intenzivan program saradnje gdje podržavamo razvoj zemlje. U ovoj izbornoj godini mi ćemo svakako pratiti kako se stvari razvijaju i davati podršku i narodima Bosne i Hercegovine i vladama kako bi se organizirali fer i transparentni izbori - kazao je Hunn te dodao:

- Mi podržavamo aktivnosti visokog predstavnika u ovoj zemlji. Švicarska ima diplomatu koji radi u uredu visokog predstavnika i mi kao vlada podržavamo aktivnosti visokog predstavnika.

Ambasador Murphy je naglasio da SAD podržava snažan Ured visokog predstvanika, njegove bonske ovlasti kao i odluku da se te ovlasti koriste kada visoki predstavnik odluči da je to potrebno.

- Politika SAD-a prema Bosni i Hercegovini je konzistentna i čvrsta dugi niz godina i ona se nije promijenila. Ono što SAD podržava jeste teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Želimo vidjeti da postoje jake, funkcionalne i odgovorne državne institucije u kojima sve stranke rade časno i pošteno. Želimo jake, funkcionalne i odgovorne entitetske institucije gdje stranke koje su u njima rade na izgradnji bolje budućnosti - rekao je Murphy.

Julian Reilly

Britanski ambasador Reilly je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posadi lipu u Aleji ambasadora.

- Čast mi je dobiti mjesto u društvu mojih prethodnika i drugih kolega koji su se tokom godina zalagali za boljitak i prosperitet ove divne zemlje - kazao je Reilly.

Potom je komentarisao i aktuelnu političku situaciju u BiH u vezi sa najavom moguće odluke visokog predstavnika Schmidta o nametanju Izbornog zakona BiH.

- Velika Britanija podržava rad visokog predstavnika Schmidta. Posvećeni smo inkluzivnoj, stabilnoj i transparentnoj Bosni i Hercegovini u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je složeno i teško pitanje i na domaćim političkim liderima je da rade zajedno u najboljem interesu BiH i njenih građana, a mi imamo puno povjerenje u visokog predstavnika i njegovu predanost inkluzivnoj i demokratskoj budućnosti Bosne i Hercegovine - rekao je Reilly.

Ambasador Reilly jučer je također izjavio da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja u potpunosti podržavati visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i ključnu ulogu Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.