open-navfaktor-logo
search
Obavještajne procjene
Američki dužnosnici: Rusija se priprema za sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu
Rusija je pojačala pripreme za sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, ali nije jasno je li se Moskva odlučila na takav korak, rekli su američki dužnosnici citirajući procjene obavještajnih izvora.
06.02.2022. u 09:07
get url
text

Rusija je nagomilala oko 110.000 vojnika duž granice sa svojim prozapadnim susjedom, ali američke obavještajne službe nisu određene u pogledu toga je li se predsjednik Vladimir Putin odlučio na invaziju, prema dužnosnicima koji su proteklih dana izvještaivali članove Kongresa i evropske saveznike, javlja Reuters.

Dužnosnici su upozorili zastupnike da se ruske snage na granici povećavaju brzinom koja bi Putinu dala vojnu moć potrebnu za invaziju punog razmjera - oko 150.000 vojnika - do sredine februara. Trenutno je njegova spremnost na oko 70 posto, dodaju.

VEZANI TEKST - Zloglasni Putinovi plaćenici krenuli za Ukrajinu, među njima i "srpska jedinica"?

Rekli su da Putin želi sve moguće opcije na raspolaganju: od ograničene kampanje u proruskoj regiji Donbasu u Ukrajini do invazije punog razmjera. Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu.

Ako se Moskva ipak odluči za napad punog razmjera, ruski vojnici mogli bi zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskija u roku od 48 sati, rekli su dužnosnici.

Procijenili su da bi u takvom napadu smrtno stradalo 25.000 do 50.000 civila, zajedno s 5.000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i 3.000 do 10.000 ruskih vojnika.

To bi također moglo izazvati poplavu izbjeglica od milion do pet milijuna ljudi, uglavnom u Poljsku, dodali su dužnosnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.