Rusija je nagomilala oko 110.000 vojnika duž granice sa svojim prozapadnim susjedom, ali američke obavještajne službe nisu određene u pogledu toga je li se predsjednik Vladimir Putin odlučio na invaziju, prema dužnosnicima koji su proteklih dana izvještaivali članove Kongresa i evropske saveznike, javlja Reuters.

Dužnosnici su upozorili zastupnike da se ruske snage na granici povećavaju brzinom koja bi Putinu dala vojnu moć potrebnu za invaziju punog razmjera - oko 150.000 vojnika - do sredine februara. Trenutno je njegova spremnost na oko 70 posto, dodaju.

VEZANI TEKST - Zloglasni Putinovi plaćenici krenuli za Ukrajinu, među njima i "srpska jedinica"?

Rekli su da Putin želi sve moguće opcije na raspolaganju: od ograničene kampanje u proruskoj regiji Donbasu u Ukrajini do invazije punog razmjera. Rusija negira da planira invaziju na Ukrajinu.

Ako se Moskva ipak odluči za napad punog razmjera, ruski vojnici mogli bi zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskija u roku od 48 sati, rekli su dužnosnici.

Procijenili su da bi u takvom napadu smrtno stradalo 25.000 do 50.000 civila, zajedno s 5.000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i 3.000 do 10.000 ruskih vojnika.

To bi također moglo izazvati poplavu izbjeglica od milion do pet milijuna ljudi, uglavnom u Poljsku, dodali su dužnosnici.