open-navfaktor-logo
search
Agresija
Američki dokumenti: Rat u Ukrajini odužit će se iza 2023. godine, već sada 354.000 ubijenih vojnika
Čak 354.000 ruskih i ukrajinskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u ratu u Ukrajini koji se pretvara u dugotrajni sukob koji bi mogao potrajati i nakon 2023. godine, navodi se u nizu navodnih američkih obavještajnih dokumenata objavljenih na internetu.
12.04.2023. u 22:52
get url
text

Ako su autentični, dokumenti, koji izgledaju kao tajne američke procjene rata, kao i neke američke špijunske aktivnosti protiv saveznika, nude rijedak uvid u stav Washingtona prema jednom od najsmrtonosnijih sukoba u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Reuters nije bio u mogućnosti nezavisno provjeriti dokumente i neke su zemlje, uključujući Rusiju i Ukrajinu, dovele u pitanje njihovu vjerodostojnost, dok američki zvančnici tvrde kako se čini da su neki od dosjea izmijenjeni.

Jedna procjena od 23. februara pod naslovom "Bitka za regiju Donbasa vjerovatno ide prema pat poziciji tokom 2023.", navodi da Rusija vjerovatno neće moći preuzeti taj dio istočne Ukrajine.

- Ruska žestoka kampanja iscrpljivanja u regiji Donbasa vjerovatno ide prema pat poziciji, osujećujući cilj Moskve da zauzme cijelu regiju 2023. - navodi se u u procjeni iznad povjerljive karte ruskih pozicija.

- Te su taktike smanjile ruske snage i zalihe municije na nivo koji, osim nepredviđenog oporavka, može iscrpiti ruske jedinice i osujetiti ratne ciljeve Moskve, što će rezultirati dugotrajnim ratom nakon 2023. godine - piše u procijeni.

Moskva ne zna jesu li dokumenti pravi

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Moskva tvrdi da ne zna jesu li dokumenti pravi i da bi mogli biti pokušaj sijanja razdora.

Prema procjeni američke vojne obavještajne agencije, Rusija je pretrpila 189.500-223.000 ukupnih ljudskih gubitaka, uključujući 35.500-43.000 ubijenih u akciji i 154.000-180.000 ranjenih.

Ukrajina je pretrpila 124.500-131.000 ukupnih gubitaka, uključujući 15.500-17.500 ubijenih u akciji i 109.000-113.500 ranjenih, navodi se u dokumentu pod naslovom "Rusija/Ukrajina - procijenjena borbena održivost i iscrpljenost".

Brojke su desetak puta veće od bilo kojih zvaničnih cifri o žrtvama koje su objavili Moskva ili Kijev.

Nijedna strana ne daje pravovremene podatke o vojnim gubicima.

U jednom američkom dokumentu objavljenom na ruskim Telegram kanalima podaci o žrtvama su grubo izmijenjeni kako bi se smanjili ruski i povećali ukrajinski gubici. Reuters je vidio dvije verzije istog dokumenta od kojih je jedna jasno izmijenjena.

- Rusija i dalje zaostaje za navedenim ciljevima za popunu opreme i osoblja za podršku operacijama u Ukrajini – sudeći po vojnoj obavještajnoj agenciji, koja naglašava da postoje značajne praznine u informacijama.

Na dokumentu o žrtvama utisnuti su amblemi Združenog štaba američkih snaga i vojne obavještajne agencije.

I za Rusiju i za Ukrajinu procjenjuje se da imaju "umjerenu" borbenu održivost - što znači da će obje vjerojatno biti u stanju nastaviti se boriti neko vrijeme.

Rusija ima ukupnu brojčanu nadmoć

Dokumenti pokazuju da, dok Rusija ima ukupnu brojčanu nadmoć u nekim područjima, Ukrajina ima više tenkova i oklopnih transportera na ratištu od Rusije.

Rusija je, prema ovoj obavještajnoj agenciji, izgubila 2.048 tenkova i 3.900 oklopnih transportera, dok je Ukrajina izgubila 468 tenkova i 1020 oklopnih transportera. Ukrajina ima 802 tenka i 3.498 oklopnih transportera, dok Rusija ima 419 tenkova i 2928 oklopnih transportera na terenu.

Rusija ima nadmoć u lovcima i protivzračnoj odbrani, navodi se u dokumentu o žrtvama. Reuters nije mogao provjeriti brojke, koje su u suprotnosti s ruskim podacima o uništenju ukrajinske opreme.

Američki dokumenti također pokazuju zabrinutost Washingtona zbog ukrajinskih napada duboko u Rusiji - pa čak potencijalno i na Moskvu - zbog uticaja koji bi takvi napadi mogli imati na položaj Kine.

- Kina bi odgovorila snažnije i najvjerovatnije bi povećala opseg materijala koji je spremna dati Rusiji ukoliko ukrajinski udari pogode lokaciju velike strateške vrijednosti ili ako se čini da ciljaju na visoke ruske čelnike - navodi se u procjeni američke obavještane zajednice.

Reuters je pregledao više od 50 dokumenata, označenih "tajno" i "strogo povjerljivo", koji su se prvi put pojavili na stranicama društvenih mreža u martu i navodno otkrivaju detalje o ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.