navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Preporuke

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Ko se treba vakcinisati protiv gripe, a ko ne

Svi stariji od šest mjeseci trebali bi se, uz rijetke iznimke, vakcinisati svake godine protiv gripe.

Objavljeno: 08.10.2021. u 19:57
get url
text

Vakcina je posebno korisna za one koji spadaju u rizičke grupe i koji bi mogli razviti ozbiljnije komplikacije ako se zaraze gripom.

Vakcinacija protiv gripe sa sobom nosi brojne dobrobiti. Ona ublažava simptome gripe, smanjuje broj posjeta ljekaru i može spriječiti česte izostanke djece iz škole i vrtića.

Osim toga, ona u većini slučajeva sprečava teže simptome, hospitalizaciju i smrt.

U Bosni i Hercegovini se koristi četverovalentna vakcina, koja se temelji na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni.

Ko ne bi trebao primiti vakcinu?

Vakcinu protiv gripe ne bi trebali primiti: djeca mlađa od šest mjeseci, kao i oni koji imaju teške i životno ugrožavajuće alergije na bilo koji sastojak vakcine. Također, ne bi se trebali vakcinisati ni oni koji su već imali alergijsku reakciju nakon primanja vakcine protiv gripe.

Kada je najbolje vrijeme za vakcinu protiv gripe?

Stariji od 65 godina ne bi se trebali vakcinisati prerano, primjera radi, u junu ili julu jer stepen zaštite slabi vremenom.

Djeca bi, pak, vakcinu protiv gripe trebala dobiti što prije, čim postane dostupna.

Neka djeca morat će primiti dvije doze. Jednu bi trebali primiti čim je vakcina dostupna, a drugu najmanje četiri sedmice nakon primitka prve doze.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se rano vakcinišu i trudnice u trećem tromjesečju jer vakcina može zaštititi i njihovu novorođenčad u prvim mjesecima života, objavljeno je na stranicama CDC-a