open-navfaktor-logo
search
Zaštita od zaraze
Američki CDC upozorio: Ako uzimate ovaj lijek, i dalje morate nositi masku, čak i ako ste primili vakcinu
Prošle sedmice američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pustio je izvještaj kako oni koji su se vakcinisali ne moraju nositi maske u većini situacija, što je za mnoge bila dobra vijest.
19.05.2021. u 12:37
get url
text

I dok su tako mnogi skinuli maske, neki i dalje moraju biti posebno oprezni.

Postoji jedna grupa ljudi koje je CDC upozorio da bi i dalje trebali nositi maske na licu, čak i ako su vakcinisani dva puta.

Radi se o onima koji uzimaju imunosupresivne lijekove za autoimune bolesti.

Prije samo sedam dana CDC je objavio kako oni koji su primili dvije vakcine mogu nastaviti s normalnim aktivnostima bez nošenja maske i distance, osim ako se drugačije traži od strane bilo države ili drugih ovlaštenih osoba, poput poslodavca.

Ipak su izdali upozorenje i kako bi sve osobe koje imaju autoimune bolesti i piju lijekove koji mogu oslabiti imunološki sistem trebale razgovarati s ljekarom prije nego što odbace nošenje maske.

- Ako imate stanje ili pijete lijekove koji mogu oslabiti imunološki sistem, niste potpuno zaštićeni čak i ako ste se vakcinisali, pa je potrebno biti oprezan i poduzeti sve mjere kako biste se zaštitili - stoji u saopćenju.

Naučnici još uvijek pokušavaju saznati kako vakcina štiti osobe koje imaju slab imunološki sistem, bilo od neke bolesti ili radi lijekova koje koriste.

Studije su pokazale kako osobe koje imaju autoimunu bolest i za nju koriste lijekove imaju i oslabljen imunološki sistem, pa mogu imati i slabiju reakciju na vakcinu.

Jedan pred-pregled postojeće studije pokazao je kako kod onih koji piju određeni lijek za autoimune bolesti vakcina Pfizer i AstraZeneca ima slabiji učinak.

Dok se kod nekih takvih pacijenata odgovor imuniteta pojačao nakon druge doze vakcine, neki nisu nikada razvili potreban imunitet.

Direktor CDC-a Rochelle Walensky, pojasnio je novinarima u emisiji NBC's Meet the Press prije nekoliko dana kako je jasno, i kako postoje podaci koji to potvrđuju, da ako osoba nema poputno kompetentan imunološki sistem, možda radi hemoterapije ili transplantacije, vakcina može ne djelovati tako dobro.

Savjetuje da prije skidanja maske obavezno porazgovarate s ljekarom.

Istaknuo je i kako samo zato što su se smjernice promijenile ne znači da se sve automatski mijenja.

Morate uračunati svoj rizik od zaraze i to koliko ste spremni na skidanje maske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.