Ambasador Nelson upoznat je sa stanjem u ovim lokalnim zajednicama te njihovom međusobnom saradnjom. Razgovore o načinima i mogućnostima unaprijeđenja s akcentom na potrebe građana, ocijenio je izuzetno uspješnim.

- Razgovarali smo o tome kako poboljšati poslovnu klimu, a ono što je najvažnije, kako raditi između različitih etničkih skupina, kako poboljšati saradnju preko međuentitetskih linija razgraničenja, da bi se poboljšali uslovi za sve.

U ovoj 2020. godini sjajan je primjer spremnosti ovih načelnika i gradonačelnika da sarađuju i što se tiče etničkih grupa i između dva entiteta – kazao je ambasador SAD-a u BiH.

Da je današnji sastanak bio interesantan i da ove lokalne zajednice mogu poslužiti kao pozitivan primjer naglasio je načelnik općine Rudo Rato Rajak.

- Ambasador je imao najbolju želju da dolaskom u BiH zaista upozna život cijele BiH, onaj u zapostavljenim krajevima, a ne samo onaj  koji se odvija u Sarajevu ili Banja Luci - kazao je Rajak.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović zahvalio se za sve ono što su Sjedinjene Američke Države učinile za Bosnu i Hercegovinu tokom rata, u postratnom periodu, ali i u periodu tranzicije i reformi, kao i na asistenciji koju godinama pruža USAID u implementaciji važnih projekata.

- U konačnici smo zaključili da je za razvoj posebno važan segment turizma koji uopće nije zastupljen. Ambasador Nelson izrazio je spremnost pomoći nam u svim tim projektima i podijelio je s nama projekte USAID-a gdje možemo aplicirati i gdje ćemo imati neki prioritet - kazao je gradonačelnik Ramović.  

Posjetu gradu na Drini ambasador SAD u BiH Eric Nelson iskoristio je i za obilazak crkve u Donjoj Sopotnici te pogone kompanije Prevent.