open-navfaktor-logo
search
Odvojeni susreti
Američki ambasador Michael Murphy na sastancima s Čovićem i Izetbegovićem
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a Dragan Čović primio je u posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela Murphyja s kojim je razgovarao o bilateralnim i partnerskim odnosima dvaju država koji su na zavidnom nivou.
22.03.2022. u 17:44
get url
text

Ekonomska i privredna saradnja uz kapitalne infrastrukturne projekte i njihovu realizaciju koje trebaju doprinijeti životnom standardu stanovnika Bosne i Hercegovine bit će u fokusu svih nivoa vlasti, kazano je tokom razgovora.

Čović je izdvojio važnost evropske perspektive Bosne i Hercegovine i jačanje sveukupne svradnje s NATO alijansom.

Kao predstavniku hrvatskog naroda u BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u predstavljaju dva ključna vanjskopolitička prioriteta, naglasio je Čović.

Posebno je izdvojeno i naglašeno kako se konačno rješenje oko reforme izbornog zakonodavstva mora postići. Konstitutivnost tri naroda i legitimno političko predstavljanje su temelj Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na sastanku je zaključeno kako je sigurnost i stabilnost BiH jedan od ključnih prioriteta zajedničkog djelovanja, na čemu treba nastaviti predano raditi, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića.

Ambasadora Murphyja primio je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović.

Tokom razgovora konstatirano je da BiH i SAD imaju niz zajedničkih interesa i ciljeva, te da postoji potreba za intenzivnom saradnjom dviju država kako bi se ti ciljevi ostvarili. Ambasador Murphy je poručio da SAD snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Zajednički je istaknuta potreba deblokade rada institucija BiH i unapređenja njihove funkcionalnosti.

Razgovarano je o proteklim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, a posebna pažnja je posvećena budućoj saradnji u procesu jačanja vladavine prava, borbi protiv korupcije i provedbi reformi.

Izetbegović je zaželio ambasadoru Murphyju dobrodošlicu povodom povratka u Bosnu i Hercegovinu, te mu je zaželio uspješan predstojeći mandat, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Doma naroda PSBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.