open-navfaktor-logo
search
Rat u Ukrajini
Američke obavještajne službe tvrde da Rusija kupuje rakete i granate od Sjeverne Koreje
Američka obavještajna služba procijenila je da Moskva kupuje milione artiljerijskih granata i raketa od Sjeverne Koreje, objavio je New York Times, nakon izvještaja da je ruska vojska počela koristiti bespilotne letjelice iranske proizvodnje.
06.09.2022. u 08:37
get url
text

Američki zvaničnici rekli su da mogu potvrditi tačnost izvještaja New York Timesa i da se očekuju dodatne ruske kupovine sjevernokorejske vojne opreme, javlja Reuters.

- Rusko ministarstvo odbrane je u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Sjeverne Koreje za upotrebu na bojnom polju u Ukrajini - rekao je zvaničnik putem e-pošte upitan o izvještaju lista.

Zvaničnik je rekao da kupovine ukazuju na to da ruska vojska "i dalje pati od ozbiljne nestašice snabdijevanja u Ukrajini, dijelom zbog kontrole izvoza i sankcija".

- Očekujemo da bi Rusija mogla pokušati kupiti dodatnu sjevernokorejsku vojnu opremu - rekao je zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Times je citirao zvaničnike američke vlade da su kupovine pokazale kako su sankcije koje su predvodile SAD počele da nagrizaju i smanjuju sposobnost Rusije da održi invaziju na Ukrajinu, koju je Moskva nazvala "specijalnom vojnom operacijom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.