navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nakon 15 godina

Američka organizacija za srce izdala nove smjernice za prehranu

Američka organizacija za srce (AHA) nakon 15 godina dopunila je smjernice za prehranu, a kako će te promjene utjecati na ljude i prehranu pojašnjavaju stručnjaci.

Objavljeno: 29.12.2021. u 08:51
get url
text

Postignite, a potom održavajte zdravu tjelesnu težinu

- Kada je u pitanju zdravlje, oni koji su pretili mogu uveliko utjecati na svoje zdravlje samo ako promjene prehranu i izgube višak kilograma - savjetuje dr. Elizabeth Klodas, kardiologinja, prenosi prevention.com.

No, važno je prehranu prilagoditi uz savjet ljekara, a on će utvrditi koja je tjelesna masa dobra za vas, a neće se samo fokusirati na to da mršate.

Jedite raznoliko voće i povrće

Registrirani dijetetičar Kristen Gradney predsjednica asocijacije za srce u Baton Rougeu navodi kako je jako zadovoljna što se ovaj savjet nalazi pri samom vrhu liste i jasno otkriva šta trebate jesti.

- Voće i povrće te žitarice koje imaju puno vlakana vrlo su važni za probavu, ali i kontrolu holesterola - dodaje te pojašnjava kako se ova smjernica ustvari odnosi na mediteransku prehranu.

Birajte cjelovite žitarice

Gradney savjetuje da ovaj savjet zahtjeva dodatno pojašnjenje u smislu što to cjelovite žitarice predstavljaju.

- Terminologija poput "smeđe namirnice" možda ne zvuči idealno ali može pomoći - savjetuje.

No, općenito govoreći, važno je izabrati namirnice koje su najbliže ovim savjetovanim kako biste izvukli maksimum iz njih za svoje zdravlje.

Dajte prednost zdravim proteinima

Ova smjernica predlaže da se konzumiraju proteini iz bilja umjesto iz procesuiranog mesa, a AHA također savjetuje uvođenje ribe i morskih plodova u prehranu redovno, a uz konzumiranje mliječnih proizvoda koji imaju malo masnoća ili ništa. Može se jesti i meso poput piletine ili puretine, ali ne prečesto.

Proteini i nisu tako veliki problem, a dosta ih u organizam unosimo kroz prehranu. Ono što je važno je znati iz kojeg izvora uzimati proteine, a razlog je što su oni mesnog porijekla bez zasićenih masnoća koje mogu povećati iznos lošeg holesterola koji pak uzrokuje upalne procese.

Upotrebljavajte biljna ulja

Ova smjernica savjetuje korištenje biljnih ulja, poput maslinovog, ali ne ona tropska poput kokosovog ili palminog ulja. Iako postoje neke iznimke, ulja biljna su likvidna kada su na sobnoj temperaturi, a životinjske masnoće će ostati tada krute.

Namirnice koje sadrže tropska ulja često su u drugim ambalažama i nalaze se u procesuiranoj hrani.

Navode se na ambalaži kao transmasnoće, ali ako ih u proizvodu ima 0,5 grama, ona se ne moraju navesti.

Izaberite minimalno procesuiranu hranu

- Umjesto da posegnete za potpuno procesuiranom namirnicom, AHA savjetuje da ipak odaberete onu koja je bar malo svježa. Namirnice poput kolača s malo masnoća ili pak rižini keksi su procesuirane namirnice koje sadrže ugljikohidrate, koji pak mogu povisiti holesterol - upozorava dr. Klodas i dodaje:

- Ako se držimo postrani kada su u pitanju procesuirane namirnice, pomažemo sami sebi pri održavanju zdravlja. Ako dobro ne razumijete ovu smjernicu interpretirajte je kao "odaberite svježe namirnice".

Svedite na minimum unos pića i hrane koji sadrže dodatni šećer

Gradney savjetuje da smanjite unos napitaka poput gaziranih sokova koji imaju puno dodanog šećera i zamijenite ih prirodnim sokom koji sadrži prirodne šećere.

Započnite unošenjem malih promjena kako biste izbacili što više šećera iz prehrane.

Dr. Klodas dodaje kako samo jedna limenka gaziranog soka ne čini se kao veliki pomak, ali jedna limenka na dan je oko 30 limenki mjesečno.

Pripremajte namirnice koje imaju malo soli

- Natrij je veliki problem i teško je pronaći obrok koji ne sadrži so, osim ako sami ne kuhate. Ljudi često misle kako se ovdje radi samo o onoj soli koja stoji na stolu u solanici, ali problem su namirnice koje je već sadrže - pojašnjava Klodas.

Pazite da u danu ne unosite više od 2.300 mg ili ispod 1.500 mg ako imate visok pritisak.

Ograničite unos alkohola

Ljekari su dugo tvrdili kako je mala količina alkohola u redu, ali nova istraživanja ukazuju na to da alkohol ima negativan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje. Nove smjernice savjetuju kako treba alkohol izbjegavati.