open-navfaktor-logo
search
Krijumčarenje oružja
Američka mornarica zaplijenila brod s 50 tona municije za Jemen
Američka mornarica saopćila je da je zaplijenila ribarski brod koji je krijumčario municiju iz Irana u ratom razoreni Jemen.
04.12.2022. u 11:56
get url
text
Američka mornarica

Peta flota Sjedinjenih Američkih Država sa sjedištem u Bahreinu saopćila je da je čamac presretnut u Adenskom zalivu 1. decembra dok je nosio više od 50 tona municije, upaljača i goriva za rakete.

- Ova značajna zaplijena jasno pokazuje da se nastavlja nezakoniti prenos smrtonosne pomoći i destabilizacijsko ponašanje Irana - rekao je viceadmiral Brad Cooper i dodao da pomorske snage SAD-a ostaju fokusirane na odvraćanje i ometanje opasnih i neodgovornih pomorskih aktivnosti u regiji.

Prošlog mjeseca, američka mornarica je saopćila da je spriječila krijumčarenje ogromne pošiljke goriva za rakete u Omanskom zalivu pobunjenicima Husima u Jemenu koji su povezani s Iranom.

Iranske vlasti nisu komentarisale optužbe SAD-a.

SAD i vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom u Jemenu optužuju Iran za snabdijevanje oružjem pobunjenika, što Teheran negira.

Građanski rat u Jemenu počeo je u septembru 2014. godine, kada su pobunjeni Husi, koje podržava Iran, zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi vazdušne napade na položaje pobunjenika.

Osmogodišnji sukob stvorio je jednu od najgorih humanitarnih kriza na svijetu, s milionima ljudi kojim prijeti smrt od gladi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.