open-navfaktor-logo
search
Reakcija na sankcije
Američka ambasada u BiH o stavljanju Novalića i Stankovića na crnu listu
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo finansija SAD (OFAC) uvelo sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću te Slobodanu Stankoviću, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku.
03.10.2022. u 21:52
get url
text

Reakciju na ove američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter nalogu, te podsjećaju na predanost Sjedinjenih Američkih država demokratskim procesima unutar Bosne i Hercegovine i upozoravaju da će svako ko potkopava demokratske procese biti jednako i kažnjen.

- Sjedinjene Američke Države će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi oni koji potkopavaju demokratske procese unutar Bosne i Hercegovine ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti za to i odgovarali - objavili su na zvaničnom Twitter nalogu iz Ambasade SAD u BiH.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću "zbog potkopavanja demokratskih procesa". To je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića sankcije je dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

- U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost - navelo je Ministarstvo finansija SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.