Reakciju na ove američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter nalogu, te podsjećaju na predanost Sjedinjenih Američkih država demokratskim procesima unutar Bosne i Hercegovine i upozoravaju da će svako ko potkopava demokratske procese biti jednako i kažnjen.

- Sjedinjene Američke Države će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi oni koji potkopavaju demokratske procese unutar Bosne i Hercegovine ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti za to i odgovarali - objavili su na zvaničnom Twitter nalogu iz Ambasade SAD u BiH.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću "zbog potkopavanja demokratskih procesa". To je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića sankcije je dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

- U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost - navelo je Ministarstvo finansija SAD-a.