VEZANI TEKST - Rusija upozorila: Približavanje BiH i NATO-a je neprijateljski korak, reagovat ćemo

- Saopćenje Ambasade Ruske Federacije još je jedan jasan kontrast između pomoći koju Bosni i Hercegovini nude NATO saveznici i naši EU partneri i onoga što nudi Rusija. Odnos NATO saveza sa BiH usmjeren je na reforme od kojih korist imaju svi građani i koje su komplementarne sa putem BiH ka EU. Proces Programa reformi kojeg vodi BiH prilika je za BiH da identificira sopstvene reformske prioritete i način na koji vidi pomoć Saveza u njihovom ostvarenju. Kao savez, NATO se vodi konceptom kolektivne sigurnosti. Sigurnost, stabilnost i prosperitet se najbolje postižu kroz svrsishodnu saradnju.

Fokus NATO saveza u BiH je na jakom partnerstvu, a vrata za članstvo ostaju otvorena. Svaka buduća odluka o pozivu Bosni i Hercegovini da se priključi NATO savezu bila bi donesena na osnovu konsenzusa svih članica i konsenzusa unutar vlasti BiH. Pristup NATO saveza pokazuje njegovo potpuno uvažavanje činjenice da važan napredak u BiH zahtijeva konsenzus - poručeno je iz Ambasade SAD u BiH. 

Američka ambasada reagirala je nakon sinoćnjeg saopćenja Ambasade Ruske Federacije u BiH, u kojem je poručeno da "u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, Rusije će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak". 

Tokom dana na saopćenje Ambasade Ruske Federacije reagirali su i iz sjedišta NATO-a u Briselu, kao i državni parlamentarci, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, SDA, Naša stranka...