- Današnji događaji u Domu naroda Parlamenta BiH bio je kolektivni neuspjeh političkih predstavnika da ispune svoje ustavne obaveze. HDZ BiH je uz podršku SNSD-a neprimjereno iskoristio hitnu proceduru da podnese prijedloge izborne reforme za koje je već utvrđeno da su u suprotnosti sa pravnim standardima EU i standardima ljudskih prava. To je uključivalo vlasništvo političkih stranaka nad izbornim mandatima, model sa dvije liste za Predsjedništvo BiH koji bi predstavljao daljnju etničku podjelu i druge regresivne elemente – poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Dodali su i da je odluka SDA da zloupotrijebi zahtjev za kvorumom Doma naroda PSBiH za blokiranje rasprave također nije bila u skladu sa principom funkcionalnih, demokratskih institucija.

- Nesuglasice treba rješavati debatom i glasanjem, a ne bojkotom. Opstrukcija i bojkot institucija na državnom nivou destabilizuju antidejtonsko ponašanje, bez obzira ko to čini. Umjesto recikliranja neuspjelih, maksimalističkih prijedloga i opstrukcije rada institucija, političke stranke bi se trebale fokusirati na ostvarive reforme i djelovanje na jačanju demokratskih institucija BiH. Ovo uključuje, u najmanju ruku, odobrenje Vijeća ministara za finansiranje Općih izbora u oktobru i odobrenje Parlamenta zakona o integritetu izbora na osnovu doprinosa CIK-a, civilnog društva i ODIHR-a. Lideri BiH imaju duboku odgovornost da učestvuju u upravljanju, izgrade konsenzus i ispune očekivanja građana o pravovremenim, demokratskim izborima i napretku ka prosperitetnijoj budućnosti u euroatlantskoj zajednici naroda – navodi se u saopćenju.