Ovu informaciju prenio je New York Times, a u njoj se dodaje da su svih šest osoba, koje su primile vakcinu, žene u dobi između 18 i 48 godina.

Jedna je žena umrla, a druga iz Nebraske je hospitalizirana i u kritičnom je stanju.

Gotovo sedam miliona ljudi u Sjedinjenim Američkih Državama je do sada primilo vakcinu Johnson&Johnson, a devet miliona doza je izvezeno u druge zemlje, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC).

- Agencija za hranu i lijekove (FDA) i CDC izdale su saopćenje vezano za vakcinu protiv COVID-19 Johnson&Johnson. Predlažemo privremenu suspenziju u vakcinaciji iz mjera opreza - objavila je FDA na Twitteru u sedam ujutro po tamošnjem vremenu.

Iako ovaj potez predstavlja preporuku zdravstvenim radnicima, federalne vlasti planiraju zaustaviti vakcinaciju na svim federalnim punktovima te očekuju da će i vlasti pojedinih američkih država učiniti isto.

Naučnici iz FDA i CDC-a će zajednički istražiti moguću povezanost između vakcine i pojave krvnih ugrušaka te odlučiti treba li FDA možda revidirati odluku o odobrenju vakcine za sve odrasle osobe.

Potez američkih regulatora uslijedio je manje od sedam dana nakon što je evropski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve razvijanja krvnih ugrušaka kod četiri osobe u SAD-u koje su primile vakcinu.