open-navfaktor-logo
search
Zimnica
Amelin ajvar svi hvale: Povrće je skuplje ove godine, ali vrijedi uložiti trud i novac
Amela ističe kako kupovina proizvoda iz trgovina jeste jeftinija ali da je kupovina domaćeg i pravljenje domaćeg dugoročno gledano zdravija, te da je bolje kupiti jednu teglu kvalitetnog proizvoda
02.10.2019. u 21:51
get url
text

Amela Beha je lektorica po zanimanju a inače odlična kuharica i žena koju svi preporučuju kada upitate ko pravi najukusniji ajvar.

Ni sanjala, kaže, nije da će kuhati za druge, ali s obzirom da ima odličnne kritike, kaže da joj uopće nije teško.

- Oduvijek sam kuhala i spremala zimnice za svoje ukućane i porodicu, ali kada je prijateljica jednom rekla da je stid da joj ja stalno poklanjam tegle ajvara već je tražila da ajvar kupi od mene, počela sam to da radim i za druge. Sve što napravim to se i proda – priča za Faktor Beha.

Priprema zimnice je nezaobilazna u njenoj kući.

{$galerijaFotografija}

- Svake godine pravim ajvar, paprike sa sirom u ulju, slatko od dunja, paprike punjene kupusom, džem od malina, sok od jabuke, pečene paprike obavezno se ostave u zamrzivaču, sok od ruže, slatko od ruže, te nezaobilazni pilav – nabraja Beha.

Kaže da svake godine sama sebi obeća da će manje kuhati, pripremati, ali da opet ponovi isto.

- Kad dođe zima, i s obzirom da je duga zima, lijepo se bude zavući u špajz i izvući nešto lijepo i ukusno. Mi imamo i veliki krug prijatelja i volimo da se družimo, a imamo i goste skoro svaku noć, pa se i pojede to što se napravi, a i mi imamo dobar apetit – kaže kroz smijeh Beha.

Zimnicu, kaže, pravi po maminim receptima.

- Priznajem da ni u pola nisam kao moja mama, ona je tako divno kuhala. Imala je nas četvero, radila je i pitam se i dan danas kako je stizala. Posebno je bilo njeno slatko od šljiva koje je zvala ćulahići, šljive se ogule, pa se polovice oraha stave unutra pa se ukuha, zatim slatko od ribizle, ja ne znam voće od kojeg ona nije pravila slatko i džemove. Bestilj i pekmez od šljiva joj je također preukusan, a ja se još nikad nisam usudila da pravim. Ma pola toga što je mama pravila ja nisam pravila – priča Beha.

Nije joj se kaže dešavalo da nešto pravi a da se nije „uredilo“.

-Ja sam sama sebi najveći kritičar, ali volim i kritike i savjete drugih koji probaju. Nastojim ugoditi i svom ukusu i ukusima drugih koji konzumiraju moje proizvode – kaže.

Ove godine pijaca je, ističe, užasno skupa.

- Nedavno sam pravila turšiju i glavica karfiolna od jednog kilograma je 4,50 KM, mrkva je skuplja nego prošle godine. Ako neko hoće da napravi zimnicu sa kvalitetnim sastojcima onda je jako skupo. Plaćala sam ove godine paprike naveliko po dvije marke dok sam ranije paprike plaćala po jednu marku – objašnjava.

Zimnicu se, kaže, ako se gleda finansijska strana, ne isplati praviti.

-Međutim ako gledamo zdravstveni aspekt onda je pravljenje zimnice neprocjenjivo. Fabrike koje prave naveliko ne stignu ni oprati sve kako treba, niti čiste paprike kao domaćice. Dešavalo se da u tim kupovnim proizvodima nađe svašta. Dosta se stavlja esencije kako bi bilo što duže jestivo i upotrebljivo, zatim raznih aditiva koji su nezdravi. Mislim da zdravlje nema cijenu i sav trud i novac koji se da, na kraju se isplati – kaže sagovornica.

Ističe da je tajna dobrog ajvara kvalitetna paprika, te da je veoma važno da se dobro ukuha.

- Mjera za otprilike pet tegli je 12 kilograma paprika i tri kilograma patlidžana. Paprike treba ocijediti od vode, kad se povuče drvenom kašikom po šerpi, važno je da se dva dijela ne sastave. Minimalno dva i po do tri sata se mora kuhati. Ja stavljam otprilike tri decilitra ulja, so, bijeli luk u prahu i ko voli može dodati čili papričicu mljevenu. Topal ajvar stavljati u tople tegle i onda staviti dvije minute u rernu, a ajvar u tegli preliti sa kašikom vrelog ulja. Poklopi se i vrati se u ugašenu rernu da se dobro zatvori. Takav ajvar i dobro ukuhan može stajati i dvije godine, ako se ne stigne - pojašnjava.

Amela ističe kako kupovina proizvoda iz trgovina jeste jeftinija ali da je kupovina domaćeg i pravljenje domaćeg dugoročno gledano zdravija, te da je bolje kupiti jednu teglu kvalitetnog proizvoda.

Do sada je, kaže, napravila stotinjak tegli raznih vrsta zimnice.

- Volim da jedem i ono što pravim mora biti kvalitetno i ukusno – zaključuje.

Zimnica Amela 02. 10.2019.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.