Od februara 2016. godine do kraja mandata u julu prošle godine kao ambasadorica Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani je posjećivala Srebrenicu sa svakom delegacijom i dužnosnicima koji su iz Indonezije dolazili u službenu posjetu BiH i kojima je odlazak u Srebrenicu bio na početku programa boravka u BiH.

- Postala sam veoma vezana kako za Srebrenicu tako i za one koji su preživjeli genocid i koji sada žive tamo. Hasan Hasanović, Amra Begić i Azir Osmanović su samo neki od njih sa kojima sam mnogo puta razgovarala i koje veoma dobro poznajem - kaže Yani.

Svoju emociju i empatičan odnos prema Srebrenici opsuje posebnom slikom koju je pred odlazak iz BiH, kada je još jednom posjetila Srebrenicu, dočekala u Memorijalnom centru u Potočarima.

- Kada sam u junu prošle godine došla u Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima bila sam ugodno iznenađena vidjevši da je mezarje bilo okruženo crvenim ružama koje su učinile da taj prizor izgleda nezaboravno za mene. Proučila sam Fatihu na mezarju taj dan. Taj dolazak i te ruže sam shvatila kao poruku da je moj odlazak iz BiH blagoslovljen od njih- prisjeća se Yani.

Napominje kako je u svojoj knjizi "Ja sam Amelia", koja je nedavno u Indoneziji izašla iz štampe a u kojoj piše o svom ambasadorskom angažmanu u BiH, također pisala o Srebrenici.

Na kraju razgovora sjećajući se godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici, kaže da je svakog 11. jula za vrijeme mandata ambasadorice prisustvovala u Potočarima komemoraciji i odavanju počasti žrtvama genocida.