open-navfaktor-logo
search
Bh. atletičar
Amel Tuka saopćio dvije dobre vijesti
Pandemija koronavirusa zaustavila je sport u cijelom svijetu pa tako i atletiku.
18.05.2020. u 12:25
get url
text

Najveći sportski događaj koji je trebao biti održan ovoga ljeta, a to je Olimpijada u Tokiju, također je prolongiran.

Bosnu i Hercegovinu u Japanu je trebao predstavljati Amel Tuka. Međutim, sada je i "kraljica sportova" na čekanju, barem do augusta.

Najbolji bh. atletičar bi prvu utrku u osmom mjesecu ove godine trebao imati na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, za koje je odobrenje dala Evropska atletska federacija.

- Hvala Bogu sport se polako budi i vraća se tamo gdje mu je mjesto. Svi smo bili presretni kada smo od Evropske atletske federacije dobili odobrenje da se mogu održati pojedinačna prvenstva - rekao je Amel Tuka na današnjoj konerenciji za medije, kazavši da će prvenstva vjerovatno biti održana 7. i 8. augusta.

{$galerijaFotografija}

To će biti njegova prva trka, ako u međuvremenu ne dobije dozvolu da nastupi u drugim zemljama. Sve zavisi od toga kada se granice otvore.

- Druga dobra vijest je i Dijamanta liga, koja počinje zvanično od augusta - dodao je Tuka.

Prva utrka Dijamantne lige trebala bi se održati 14. augusta u Monacu.

- Trke će biti jako, jako blizu. Otprilike, svako drugi dan. Morat ćemo napraviti, a to će biti trenerov zadatak, da odabere najbolje trke.

Kako sada stvari stoje, kaže, da bi volio nastupiti u Monacu 14. augusta i Stockholmu 23. Velika mu je želja i da nastupi na Dijamantnoj ligi u Dohi na stazi na kojoj je osvojio svjetsko srebro, a taj miting je na rasporedu 9. oktobra. U međuvremenu u septembru bi trebao trčati u Lozani (2. septembar) i Zagrebu (15. septembar).

Tuka je tokom proteklog vremena trenirao u Zenici.

- Mislim da bi i ova sezona mogla biti jako dobra. Tijelo je naviklo da u ovom periodu obično otvorim sezonu. Sada neće biti tako pa ćemo vidjeti kako će se to odraziti na formu i tijelo. Ono što mogu reći je da se osjećam dobro, trenirao sam dobro i zdrav sam - poručio je bh. atletičar.

Tuka je kazao da još uvijek nisu dobili smjernice za putovanja u inostranstvo.

- Čim smo dobili datume utrka, a to je august, vjerovatno smatraju da će se do tada situacije smiriti - kazao je.

Press, Amel Tuka, 18.05.2020
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.