open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Amel Sejfović kažnjen sa 10 godina zatvora zbog bijega iz KPZ-a Sarajevo, osuđeni i pomagači
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je desetogodišnju zatvorsku kaznu Amelu Sejfoviću zbog organiziranja kriminalne grupe koja mu je omogućila bijeg iz KPZ-a Sarajevo.
16.09.2020. u 11:13
get url
text

Bjekstvo Amela Sejfovića se dogodilo 3. septembra 2017. godine, a uhapšen je 11. septembra na jednoj lokaciji između Visokog i Kiseljaka. Članovi grupe su sve vrijeme komunicirali šifrirano putem mobitela i dogovarali detalje bijega, odnosno načine skrivanja Sejfovića. Također, za potrebe Sejfovićevog bijega nabavili su i oružje, kalašnjikov i pištolj.

Pištolj je, kako se navodi, predat medicinskom tehničaru Igoru Milošu koji se tereti da je pištolj čuvao i držao u ambulanti, a potom ga predao Sejfoviću kada je ovaj to od njega zatražio. Zatvorski stražar Nikola Simić tereti se da je omogućio Sejfoviću da nesmetano iznese pištolj iz ćelije, te mu prilikom izlaska u šetnju u krugu KPZ-a bez adekvatne kontrole i nadzora omogućio bijeg.

Nakon bijega, ispred KPZ-a, Amela Sejfovića na motoru je sačekao Mirza Fazlić, koji ga je odvezao do garaža u tunelu u ulici Hakije Kulenovića, a nakon toga su se automobilom uputili prema Visokom. Dok se Amel Sejfović krio na području Tušnjića, Sanjin Borčak mu je pomagao tako što mu je na različitim lokacijama ostavljao hranu, odjeću, telefone, SIM kartice te je imao zadatak da ga preveze na sigurnu lokaciju.

Osuđeni su i Amelovi pomagači. Dževad Hazić kažnjen je sa sedam godina zatvora, Amir Ibrahim sa pet te Igor Miloš sa godinom zatvora.

Trojica pomagača Amela Sejfovića sklopili su ranije sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali Igor Buzov, Sanjin Borčak i Mirza Fazlić. Sejfović se trenutno nalazi u KPZ Zenica gdje služi kaznu od 14 i po godina zbog pljačke Raiffeisen banke i ubistva bicikliste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.