open-navfaktor-logo
search
Predsjednik od skandala
Ambasadorica na razgovoru: Milanović nakon Austrije razbjesnio i Ukrajinu, šta je ovom čovjeku!?
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor hrvatsku ambasadoricu Anicu Džamić nakon izjava koje je jučer iznio predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.
26.01.2022. u 14:52
get url
text

U saopćenju ukrajinskog ministarstva kaže se kako Milanovićeve izjave vrijeđaju sjećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za budućnost Evrope. Izrazili su duboko razočaranje primjedbama predsjednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji "u pozadini ruske agresije". To je posebno u neskladu s univerzalnim vrijednostima i s obzirom na gorko iskustvo rata koje je prošao hrvatski narod, kažu.

- Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost lična karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje - stoji u saopćenju. 

VEZANI TEKST - Milanović uznemirio i Austrijance, hrvatski ambasador pozvan na razgovor: Šta je sad izjavio

Milanović je jučer kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO-u.

- Kada je Ukrajina mijenjala vlast, onda je taj pokret, koji je bio sve prije nego demokratski, to je bio puč u kojemu je ubijeno 50 ljudi… Priča je bila sljedeće: Ukrajina ide na zapad, s Rusijom nema što tražiti, u EU će joj biti med i mlijeko. Ukrajina je još jedna od najkorumpiranijih zemalja, Evropska unija Ukrajini nije dala ništa - rekao je on te najavio da će "ako dođe do eskalacije, povući sve do zadnjeg hrvatskog vojnika". 

Nakon toga, premijer Hrvatske Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog Milanovićeve izjave da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i odbacio predsjednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine jer ih ondje ni nema.

Nije prvi puta da hrvatski ambasador u nekoj državi zbog Milanovića bude pozvan na razgovor, niti su skandali nešto što je iznenađujuće kada je on u pitanju.  

U novembru proške godine Milanović je u Vatikanu oštro kritizirao mjere za nevakcinisane u Austriji, što je izazvalo "diplomatski nemir" u Beču.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije pozvalo je stoga hrvatskog ambasadora Daniela Glunčića na razgovor zbog "vrlo uznemirujućih izjava hrvatskog predsjednika". Iz ministarstva su najoštrije osudili Milanovićeve izjave, a generalni sekretar ministarstva Peter Launsky-Tieffenthal prenio je ambasadoru Glunčiću "jasno čuđenje o izjavi", prenosi Die Presse.

- Usporedba mjera protiv COVID-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji, preuzeli smo tu odgovornost - poručilo je austrijsko ministarstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.