open-navfaktor-logo
search
Završen sastanak
Ambasadori upozorili: Nema opravdanja za blokadu izbora, predloženo da Vijeće ministara sutra donese odluku o novcu
Na sastanku s čelnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine s ambasadorima Evropske unije, OSCE-a te država Kvinte, posvećenom blokadi finansiranja Općih izbora zakazanih za 2. oktobar 2022, predloženo je da se već na sutra na sjednici Vijeća ministara BiH ponovo predloži odluka o dodjeli sredstava za izbore koju su ministri iz HDZ-a prošli put odbili. 
25.05.2022. u 16:02
get url
text
Sa sastanka

Ovo je saopćila Bisera Turković (SDA), ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD). Njih oboje su bili na sastanku na koji je bio pozvan i Vjekoslav Bevanda (HDZBiH), ministar finansija i trezora BiH i također zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, ali mu nije prisustvovao on već njegov saradnik.

- Na sastanku se razgovaralo o blokadi finansiranja Općih izbora 2022. godine. Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. Iznijela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta. Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta.

Na sastanku je predloženo da se već na sutra na sjednici ponovo predloži odluka koja su ministri iz HDZ prošli put odbili. Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena. Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku - navela je Turković.

Odluka koja se pominje je prijedlog Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da budu dodijeljena sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina. Na hitnoj sjednici Vijeća ministara BiH prije nekoliko dana su ministri iz HDZ-a odbili ovakav dnevni red, te odluka nije donesena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.