open-navfaktor-logo
search
Odgovorili na pismo
Ambasadori i Schmidt pozvali vijećnike na usvajanje Statuta Grada Mostara, evo na koji način
Predstavnici međunarodne zajednice odgovorili su na pismo koje je u ime SDA Mostara 27. februara 2023. godine uputio predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić na adrese predstavnika međunarodne zajednice (EU, OHR-a, OSCE-a, Ambasade SAD-a, Ambasade Velike Britanije) u kome se traži da kod usvajanja Statuta Grada Mostara potpisnici Mostarskog sporazuma poštuju taj sporazum i da se u skladu s njim usvoji Statut Grada Mostara, saopćeno je danas iz GO SDA Mostara.
30.03.2023. u 12:38
get url
text

Kako navode iz GO SDA Mostara, u odgovoru predsjedniku GO SDA Mostara predstavnici međunarodne zajednice kao garanti provedbe Sporazuma pozivaju sve aktere da poštuju potpisani dogovor i Sporazum i pozivaju Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio visoki predstavnik i Statut Grada Mostara koji predstavlja aneks Političkog sporazuma za Mostar iz 2020. godine u okviru iste tačke dnevnog reda.

- Prepoznajući da su i SDA i HDZ BiH potpisnici Političkog sporazuma za Mostar, mi, kao predstavnici međunarodne zajednice u BiH i u svojstvu svjedoka Sporazuma, upućujemo snažnu preporuku da Gradsko vijeće Grada Mostara usvoji Statut Grada Mostara na jednoj od narednih sjednica. U skladu sa OHR-ovom konkretnom preporukom i tumačenjem, pozivamo Gradsko vijeće Grada Mostara da usvoji Statut koji je 2004. godine donio visoki predstavnik i Statut Grada Mostara koji predstavlja aneks Političkog sporazuma za Mostar iz 2020. godine, u okviru iste tačke dnevnog reda.

Od naročite je važnosti da se oba dokumenta usvoje u okviru iste tačke dnevnog reda, pošto Statut iz 2004. sada nije u skladu sa važećim Izbornim zakonom. Mi podržavamo i potičemo političke aktere da razgovaraju i usvoje potencijalne amandmane na Statut koji bi ojačali dobro upravljanje i jedinstvo Grada, nakon usvajanja Statuta Grada Mostara u potpunosti, kao aneksa Mostarskog sporazuma, od strane Gradskog vijeća Grada Mostara i nakon što Ustavni sud BiH zaprimi obavijest o koracima poduzetim na provedbi njegove Odluke br.9/09, od 26.11.2010.godine - stoji u odgovoru kojeg potpisuju ambasador Johann Sattler uime Delegacije Evropske unije u BiH, ambasador Michael J. Murphy uime Ambasade SAD-a, ambasador Brian Aggeler uime Misije OSCE-a, ambasador Julian Reilly uime Ambasade Velike Britanije, te Crhistian Schmidt Visoki predstavnik u BiH.

U prilogu možete odgovor pročitati u cijelosti.

{$galerijaFotografija}

Odgovor ambasadora Salemu Mariću - 30. 3. 2023.
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.