open-navfaktor-logo
search
Skandal
Ambasadori BiH iz reda srpskog naroda pisali ministrici Turković: Odbijamo obilježiti Dan nezavisnosti BiH!
Osamnaest ambasadora i generalnih konzula Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, u kojem poručuju ministrici Turković da neće prihvatiti njenu instrukciju da obilježe predstojeći Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta.
19.02.2022. u 12:58
get url
text

Ministrica Turković zahtijeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom tridesete godišnjice Dana nezavisnosti BiH, 1. marta 2022. godine, obilježe ovaj praznik, te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema uputi zvanična nota sa obavještenjem o ovom prazniku.

- Prvog marta 1992. godine ubijen je srpski svat Nikola Gardović i taj dan je dan početka tragičnog sukoba u kojem su stradali pripadnici sva tri konstitutivna naroda - navodi se između ostalog u pismu ambasadora iz bh. entiteta Republika Srpska.

"Napadi na ustavni poredak"

Poručuju da "neće po njenom nalogu obmanuti zemlje prijema, te kako će ih upoznati sa kontinuiranim napadima na ustavni poredak BiH od političkog Sarajeva".

Otvoreno pismo potpisali su Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković dostavila je poziv svim bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu da dostojanstveno obilježe 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Kako je u pismu navela, građani BiH u domovini i inostranstvu predstojećeg 1. marta 2022. godine obilježavaju Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum ujedno predstavlja i jubilej - 30. godišnjicu obnove nezavisnosti BiH.

- Na ovaj datum, koji je utemeljen na najvećim demokratskim vrijednostima, ponosno se prisjećamo rezultata referenduma održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine, koji je proveden na preporuku Arbitražne komisije Mirovne konferencije o Jugoslaviji, a kada je više od dva miliona birača u izašlo na glasanje. Od tog broja, njih 99,4 posto je glasalo za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda, a u protekle tri decenije BiH su priznale 192 zemlje svijeta - saopćila je ministrica Turković.

Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH

S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnosti BiH, te upoznavanja šire javnosti o značaju tog historijskog datuma, posebno imajući u vidu njegovu 30. godišnjicu obilježavanja, pozvala je da se u zemljama prijema prigodno i dostojanstveno obilježi Dan nezavisnosti.

Također, pozvala je da se obavijesti bosanskohercegovačka zajednica u zemljama prijema i zemljama koje ambasadori pokrivaju nerezidentno, kao i da ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema također upute prikladnu obavijest o obilježavanju tog datumu, te obavijeste i druge relevantne institucije, organizacije i udruženja u zemljama prijema.

U pismu je podsjetila i na odredbe Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine i na Aneks II/2 Ustava Bosne i Hercegovine, prema kojem svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom i dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH te na Odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine kojom je je 1. mart potvrđen kao državni praznik.

Iskoristila je ovu priliku i u pismu čestitala 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koji predstavlja jedan od najvažnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji domovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.