Četvrtak, 09.04.2020.

Ohrabrujuće poruke

Ambasador SAD-a u prvoj posjeti Srebrenici: Ovo mjesto zaslužuje bolju budućnost

FOTO: Anadolija

Održan sastanak sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida

U posjeti opštini Srebrenica danas boravi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson. Ambasador Nelson je u okviru posjete Srebrenici obišao Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, odao počast žrtvama genocida i sastao se sa predstavnicama udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida.

"Ovo je moja prva posjeta Srebrenici. Želio sam da dođem i lično posjetim Memorijalni centar u Potočarima, da se sastanem sa direktorom Memorijalnog centra i razgovaram sa onima koji su preživjeli genocid. SAD će nastaviti podržavati sve one koji aktivno traže pravdu za one koji su izgubili živote u genocidu, kao i svima onima koji rade na miru i pomirenju. Srebrenica ima bolnu historiju, koju nikada ne možemo zaboraviti i iz koje svi moramo učiti. Srebrenica zaslužuje bolju budućnost, pomoć vlade SAD-a kako Srebrenici tako i Bosni i Hercegovini će ići u pravcu pomirenja i prosperiteta zemlje", rekao je ambasador Nelson.

Munira Subašić, predsjednica udruženja „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ kazala je da su majke Srebrenice upoznale ambasadora Nelsona o problemima sa kojima se susreću preživjele žrtve i povratnici.

"Negiranje genocida, školstvo, pitanje bosanskog jezika. Takođe, da ne možemo obilježiti mjesta stradanja naših voljenih, veličanje ratnih zločinaca, neprocesuiranje ratnih zločinaca. Sve su to teme o kojima smo razgovarali s ambasadorom Nelsonom. On je rekao da je upoznat sa mnogim temama o kojima smo pričali, te da će biti prisutan u Srebrenici 11. jula", rekla je Subašić.

U okviru posjete ambasador Nelson se sastao načelnikom općine Srebrenica Mladenom Grujičićem i zamjenikom načelnika Hamdijom Fejzićem.

"Sa načelnikom i zamjenikom načelnika sam se sastao da vidim šta oni rade po pitanju pomirenja i napretka ove lokalne zajednice", rekao je ambasador Nelson.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh