open-navfaktor-logo
search
Posjetio Srebrenicu
Ambasador SAD-a pozvao lidere RS-a da priznaju genocid: Poricanje, mural niti spomenik ne mogu promijeniti istinu
Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i odao počast žrtvama ističući kako SAD nikada neće zaboraviti genocid.
14.04.2022. u 13:37
get url
text

Murphy je naveo kako su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde van svake sumnje ustanovili činjenice u vezi sa Srebrenicom.

- Potrebno ih je ponavljati, jer dok porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima svojih najmilijih, očeva i sinova, traju nastojanja predvođena od najistaknutijih političkih aktera u Republici Srpskoj da poreknu ono što se desilo u Srebrenici i veličaju one koji su odgovorni za počinjene užase.

U julu 1995. godine, grupe u sastavu Vojske Republike Srpske, pod komandom Ratka Mladića i političkim vođstvom Radovana Karadžića, počinile su genocid. Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni su zločinci, ne heroji. Krivi su za počinjeni genocid. Nikakvo poricanje, mural niti spomenik ne mogu to promijeniti. Njihova krivica i sramota su vječni - kazao je američki ambasador.

On dodaje kako su Mladić i drugi pojedinci krivi za Srebrenicu, a ne čitave etničke grupe.

- Istovremeno, društvo, politički lideri i institucije snose duboku odgovornost za priznavanje onoga što se u Srebrenici desilo, te trajnu obavezu da riješe slučajeve ovog i svih ostalih ratnih zlodjela koja su se dešavala u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine. To uključuje i lidere Republike Srpske - rekao je Murphy.

Zatim je pozvao sve da priznaju i prihvate činjenice.

- Učite mlade naraštaje istini, poštujte žrtve, neumorno radite na pronalaženju, iskopavanju i identifikaciji nestalih lica i aktivno istražujte i gonite osumnjičene koji su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koja će pomiriti ljude u Bosni i Hercegovini, put koji liječi i vida rane ove zemlje i koji garantuje pravedan i trajni mir među potomcima onih koji su prošli patnje i izgubili živote u periodu od 1992. do 1995. godine - zaključio je ambasador.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.