open-navfaktor-logo
search
Nelson u Bihaću
Ambasador SAD-a o migrantskoj krizi: Potrebna reakcija državnih organa
Međunarodna zajednica pomaže, ali ono što je najvažnije da mora postojati strategija od državnih institucija prema ovom problemu, rekao je amabasador Nelson
14.06.2019. u 17:55
get url
text

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća zajedno sa Davorom Župom, predsjedavajućim Gradskog vijeća Bihać, Arminom Amidžićem, direktorom TZ Bihać i Ildom Alibegović, zastupnikom u Skupštini USK-a, ugostio je danas Erica Nelsona, ambasadora SAD-a u BiH i Matthew Palmera, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a.

Aktuelna migrantska kriza i izazovi s kojima se Bihać kao lokalna zajednica susreće kada je u pitanju boravak ilegalnih migranata te nastavak saradnje agencija SAD-a poput USAID-a, bile su glavne teme današnjeg sastanka u gradskoj upravi.

- Imali smo i imamo podršku američke vlade i administracije putem Ambasade u BiH i danas sam zamolio ambasadora Nelsona da svojim autoritetom i položajem učini sve da se teret migrantske krize zaustavi prema Gradu Bihaću koji već godinu dana biva žrtva nerada nadležnih državnih institucija. Također, zahvalio sam na dosadašnjim projektima USAID-a koji su realizirani u Bihaću i koji daju naovi zamah u razvoju grada, a posebno posebni zajednički project u poslovnoj zoni Kombiteks - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Dodao je da očekuje od međunarodnih institucija u BiH da učine maksimum napora i potaknu državne organe da samo rade svoj posao za koji su po zakonu i nadležni.

- Došao sam da iz prve ruke vidim kakva je situacija kada je u pitanju migrantska kriza u Bihaću i USK-a. Čuo sam puno informacija od gradonačelnika i premijera kako su građani reagirali na dolazak migranata i koliki je utjecaj na ovaj dio BiH. Međutim, ni građani niti vlasti u Bihaću i USK-a ne mogu sami reagovati na ovu situaciju. Međunarodna zajednica pomaže, ali ono što je najvažnije da mora postojati strategija od državnih institucija prema ovom problemu. Mi ćemo raditi na tome da se nađu bolja rješenja za ovu situaciju. Vrlo je jasno da su gradske i kantonalne vlasti fokusirane da riješe ovaj problem sa onim resursima koje imaju uz pomoć međunarodnih organizacija i ono što je sada potrebno jeste reakcija državnih organa koja trebaju obezbijediti sredstva za policiju u ostale službe koje se ovim pitanjem bave – kazao je ambasador SAD-a u BiH, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.