open-navfaktor-logo
search
Jačanje saradnje
Ambasador Mominah: Saudijska Arabija podržava članstvo BiH u EU i NATO savezu
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini i nerezidentni ambasador u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj Hani bin Abdullah Mominah  kazao je da Kraljevina Saudijska Arabija podržava članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO savezu, odnosno da podržava sve oko čega se dogovore političari unutar BiH.
24.10.2020. u 10:01
get url
text
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah

- Bosna i Hercegovina koja se nalazi u ovom važnom regionu Balkana je bitna država, država koja u sebi čuva skupinu različitih nacija i religija. Ovaj lijepi mozaik je vrlo moguće da bude razlogom da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije i NATO saveza – kazao je ambasador Mominah. 

Prioritet njegova mandata proteklih godina bio je kontinuirana podrška Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini, politički i privredno.

- Kraljevina će nastaviti sa svojom politikom podrške jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i njenoj stabilnosti jer je suživot različitih religija i nacija u Bosni i Hercegovini jedinstvena praksa i dokaz tolerancije bosanskog naroda da prihvati drugoga, a stabilnost Bosne i Hercegovine je važna svim državama u svijetu – rekao je.

Najavio je potpisivanje nekoliko sporazuma između dvije države koji će zasigurno dodatno unaprijediti političke, ekonomske, sigurnosne, kulturne i naučne veze BiH i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ambasador je podsjetio  da Kraljevina pruža podršku BiH, diplomatsku, političku, humanitarnu, a povoljni krediti Saudijskog fonda za razvoj namijenjeni su za infrastrukturne projekte u gradovima, čime se podstiče povratak izbjeglih.

- Podrška je obuhvatila sve vitalne sfere koje se brinu o čovjeku i infrastrukturi za opću korist na nivou Bosne i Hercegovine. Nema nikakve sumnje da je Kraljevina posvetila posebnu pažnju izgradnji čovjeka i institucija – naglasio je on.

Također, Kraljevina Saudijska Arabija finansira projekt izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke Sarajevskog univerziteta, pružila je podršku za obnavljanje obrazovnih institucija, nabavila je manuskripte naučnim institutima i centrima koji se bave čuvanjem arhivske građe. Ti oblici podrške, ne razlikuju se od misije Kulturnog centra "Kralj Fahd".

 - Ambasada trenutno radi u koordinaciji sa Univerzitetom "Sarajevo School of Science and Technology" na izgradnji Centra "Kralj Selman" za naučna istraživanja čija izgradnja će biti finansirana velikodušnom donacijom sluge Dva sveta harema kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda u iznosu od 10 miliona američkih dolara – naveo je Mominah.

Na pitanje, može li BiH i dalje računati na podršku Kraljevine Saudijske Arabije, rekao je da je ekonomija osovina Vizije "2030", te u tom smislu, čini se, da se ekonomske veze između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine kreću ka tome da udovolje ciljevima kojima teže obje strane.

Stoga, po njegovim riječima, odluka o investiranju u Bosnu i Hercegovinu se temelji na osjećaju sigurnosti saudijskih poslovnih ljudi kojima trebaju biti osigurani uvjeti  poput oslobađanja od viznog režima, zaštite investicija, stabilnosti monetarnog sistema...

- Kako bi se ovaj cilj realizirao, bilo bi primjereno da postoji inicijativa od strane zainteresovanih u Bosni i Hercegovini prema zainteresovanim u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Ne smijemo zaboraviti da je konkurencija otvorena te da kompanije iz drugih država također žele ući na saudijsko tržište. Smatram da su vizna ograničenja saudijskim poslovnim ljudima jedna velika prepreka, ako ne i najveća - naglasio je Mominah.

Postoji obostrana želja i spremnost na zvaničnom nivou kako bi se dobre bratske veze između Kraljevine i Bosne i Hercegovine dodatno unaprijedile i to ide željenim tokom, međutim, one nekada ne ispunjavaju očekivanja poput obima trgovinske razmjene između dvije zemlje ili pak obima kulturne i obrazovne razmjene.

- Nastavit ćemo sa ulaganjem napora i radom u tom smjeru sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, jer je u tome interes obje prijateljske zemlje, kako bi se ojačala saradnja na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i svakom drugom planu. Ambasada očekuje potpisivanje sporazuma između dvije države koji će obuhvatiti i ove oblasti – zaključio je ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH i nerezidentni ambasador u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj Hani bin Abdullah Mominah u intervjuu za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.