open-navfaktor-logo
search
Saradnja
Ambasador Kine u BiH Ji Ping: Kineske kompanije optimistično gledaju na bh. tržište
Osvrnuo se i na projekt Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, te izrazio nadu da će on što prije biti realiziran
09.06.2019. u 12:11
get url
text
Ambasador Kine Ji Ping

Bilateralna saradnja i odnosi između Kine i Bosne i Hercegovine napreduju iz dana u dan, rečeno je na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", održanoj u nedjelju u Sarajevu.

O temi ”Neka iskustva iz razvoja i prosperiteta Kine“ govorio je Ji Ping, ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ji je pojasnio kako će na sesiji govoriti, između ostalog, o kineskoj ekonomiji, odnosima Kine i svijeta, kao i bilateralnoj saradnji s Bosnom i Hercegovinom.

Nada se da će današnja sesija doprinijeti upoznavanju bh. prijatelja i unapređenju bilateralne saradnje. Dodao je kako, kada je riječ o saradnji, ona je uvijek dvosmjerna i da BiH treba odlučiti s kim će sarađivati.

Nada se da će u budućnosti biti više projekata između dvije zemlje, a koji će se realizirati u BiH.

Osvrnuo se i na projekt Blok 7 Termoelektrane u Tuzli, te izrazio nadu da će on što prije biti realiziran.

”Nadam se da će on (projekt Bloka 7 TE Tuzla) dobiti sve saglasnosti i završiti svoju administrativnu proceduru i da se što prije uputi u realizaciju i konačni rad“, rekao je Ji.

Dodao je kako se praktična saradnja na određenim poljima neće ostvarivati uz bilo kakvo političko uslovljavanje.

Upitan za očekivanja od budućih odnosa između dvije zemlje i u kojim oblastima je moguće unaprijediti saradnju, Ji je kazao kako odnosi između Kine i BiH napreduju iz dana u dan.

”Prema mom mišljenju, saradnja u gotovo svim oblastima brzo napreduje. Posebno bih izdvojio dvije oblasti, izgradnju saobraćajnih infrastruktura i saradnju na polju kulture“, rekao je Ji.

Osvrnuo se i na dobru saradnju s visoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini, naročito u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Dodao je kako saradnja u oblasti društva i kulture dobro napreduje.

Upitan da li strahuje da bi politička situacija u Bosni i Hercegovini mogla dovesti do izbjegavanja zemlje od strane investitora, Ji je kazao kako, uopšteno govoreći, kineske kompanije optimistično gledaju na tržište Bosne i Hercegovine.

”Što se tiče unutrašnjo-političkih pitanja BiH, vjerujem da narodi BiH imaju mudrost da sami odluče”, rekao je Ji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.