Tokom posjete razgovarao je sa ovogodišnjim bosanskohercegovačkim hodočasnicima, kao i sa rukovodstvom Ureda za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Jusić je uradio dosta na poboljšanju veza naše zemlje i Kraljevine Saudijske Arabije.

- Bosna i Hercegovina u Saudijskoj Arabiji ima historijskog prijatelja. Oni su i tokom agresije na našu zemlju jako puno uradili, kako da se pomogne našoj zemlji tokom stradanja stanovništva, tako i da se postigne mir, koji smo postigli uz velike žrtve i velika odricanja - kazao je ambasador Jusić.

Naveo je da su saudijske vlasti i nakon rata pomagale u obnovi Bosne i Hercegovini.

- Nisu gledali kojim narodima unutar BiH pomažu. Uvijek su bili spremni da pomognu sve dijelove BiH - izričit je ambasador Jusić.

Prema njegovim riječima, danas smo u fazi u kojoj se pokušava napraviti klima u kojoj će naša zemlja biti destinacija u koju će saudijski državljani dolaziti radi odmora, ali i mjesto koje će privlačiti njihove investicije.

- Na tom putu ima još jako puno posla da se uradi. Trebali bismo i nadam se da ćemo imati razumijevanja u BiH kod svih političkih opcija da shvate koliko je Saudijska Arabija značajna država u svijetu i koliko je značajna za BiH i koliko, ustvari, imamo prostora da saradnju između država unaprijedimo - kazao je ambasador.

Hadž i Kurban-bajram su ove godine u mjesecu u kojem se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

- Svake godine nas u ovo vrijeme zadesi prisjećanje na tragične događaje genocida u Srebrenici. Ove godine to je dodatno u vrijeme Bajrama pa su nam osjećanja pomiješana. Ono što je meni drago kao ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji jeste da će ova zemlja ove godine imati svoga predstavnika na dženazi u Potočarima. Imat ćemo predstavnika Šure, odnosno Saudijskog parlamenta, sa delegacijom. Oni to rade skoro svake godine, osim kada su zbog korone bili spriječeni. Saudijska Arabija je jako puno uradila na pomoći povratnicima u Srebrenici. Nedavno su realizovali još jedan projekat podrške majkama Srebrenice - navodi ambasador Jusić.

Istakao je da mu je ukazana velika čast što dane Bajrama provodi sa bh. hadžijama.

- Drago mi je da sam imao priliku da našim hadžijama čestitam Bajram i poželim da im Uzvišeni Allah primi obrede. Velika je to čast za mene. Čestitam rukovodstvu Ureda za hadž i umru, Islamskoj zajednici, ali i vlastima u Kraljevini Saudijskoj Arabiji na dosadašnjoj besprijekornoj organizaciji obreda. Ono što mogao da vidim, hadžije su dobro i zdravo, raspoloženi i sretni što su najznačajniji dio obreda obavili bez većih poteškoća. Naravno, oni se raduju i jedva čekaju da se vrate u Bosnu i Hercegovinu. Meni je drago da su što duže ovdje s nama. Ovo su dani kada sam ja samo jedan od 990 i nešto ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji - kazao je ambasador Jusić.