open-navfaktor-logo
search
Bogata karijera
Ambasador Brian Aggeler preuzeo dužnost šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini
Ambasador Brian Aggeler preuzeo je dužnost šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini od 11. oktobra, saopćio je OSCE.
14.10.2022. u 14:15
get url
text

Od 2019. godine do avgusta 2022. godine, Brian Aggeler je obavljao dužnost v.d. šefa te je bio zamjenik šefa Misije pri Američkoj ambasadi u Parizu. Prethodno je bio ministar-savjetnik za politička pitanja u Američkoj ambasadi od 2017. do 2019. godine. Prije dolaska u Francusku, bio je direktor Ureda za koordinaciju pomoći pri Birou za pitanja Bliskog Istoka u State Departmentu, gdje je rukovodio uredom od 70 članova osoblja u Washingtonu i dva regionalna središnja ureda za koordinaciju pomoći američke Vlade Bliskom Istoku u skladu s prioritetima politike rada. 

Kao karijerni član Ministarstva vanjskih poslova SAD-a na poziciji ministra-savjetnika, obavljao je dužnost koordinatora za ekonomsku i razvojnu pomoć pri Ambasadi SAD-a u Islamabadu, nadgledajući planiranje i provedbu godišnjih programa nekoliko agencija SAD-a za pomoć civilima, vrijednih preko 700 miliona američkih dolara. Također je obavljao dužnost zamjenika šefa Misije pri Ambasadi SAD-a u Sjevernoj Makedoniji.  

Prije toga bio je politički savjetnik u gradu Hanoi u Vijetnamu, otpravnik poslova pri američkoj Misiji u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu te je obavljao druge dužnosti u gradovima Delhi, Chennai, Budimpešta, Ouagadougou i Washington. Prije početka rada u američkom Ministarstvu vanjskih poslova, bio je volonter Mirovnih snaga u Centralnoafričkoj Republici.  

U braku je s višom zvaničnicom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a Angelom Aggeler. Njihova kćer Madeleine je spisateljica, saopćio je OSCE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.