open-navfaktor-logo
search
Muhamed Jusić
Ambasador BiH u Saudijskoj Arabiji o ovogodišnjoj organizaciji hadža, o oboljelim i vakcinama
Muhamed Jusić, ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji, u razgovou za Faktor kaže da je Saudijska Arabija proglašena šestom državom u svijetu, a prvom među zemljama Zaljeva po svome odgovoru na pandemiju COVID-19.
10.03.2021. u 08:27
get url
text

- Trenutno imaju dnevno nekih 300 novooboljelih. Situacija je prije mjesec bila i bolja, ali čim se primijetio malo veći porast oboljelih, uvedene su dodatne mjere. Do nedjelje bili su zatvoreni svi kafići, restorani (osim za vanjske narudžbe), igrališta i zabranjena sva masovnija okupljanja. Uglavnom, situacija je pod kontrolom i niko, ni građani, niti nadležni se ne opuštaju. Počeli su već sa masovnom vakcinacijom i to ide predviđenom dimanikom. Posebno je zanimjivo korištenje savremenih tehnologija u suzbijanju pandemije što je posebna tema – kaže Jusić.

Ističe da je amabasada u kontaktu sa bh. državljanima koji se nalaze u Saudijskoj Arabiji.

- Njih trenutno nema puno. Neki studenti studiraju na daljinu, a neke kompanije su smanjile svoje aktivnosti. Kada su uvjeti to dozvoljavali, organizovali smo susrete u Džedi, Medini i Meki i oni su dobro. Nismo imali težih slučajeva i svi oni koji borave u Saudijskoj Arabiji, bili državljani ili ne, imaju pristup zdravstvenom sistemu i besplatnim vakcinama – kaže Jusić.

Pitali smo ambasadora kako je planirano obavljanje hadža ove godine i da li će i bh. državljani moći obaviti ovu islamsku dužnost.

- Nadležne vlasti u Saudijskoj Arabiji još nisu zvanično saopćile u kojoj formi će se ove godine organizovati hadž. To će zavisiti ne samo od situacije u Kraljevini, nego i svijetu. Prošle godine su saudijske vlasti konsultovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ali i vjerske predstavnike muslimana u svijetu i donijeli su odluku koja je išla u pravcu očuvanja kontinuiteta obreda, ali i zaštite zdravlja ljudi. Čim se donese odluka za ovu godinu, javnost će biti informisana – kaže Jusić.

Ističe da je rano govoriti da li će bh. građani moći obaviti hadž s obzirom na to da u našoj zemlji još nije počela vakcinacija.

- Trebamo vidjeti kako će se razvijati situacija. Za sada je ministar zdravlja Kraljevine Saudijske Arabije izjavio da svi oni koji će učestvovati u organizaciji hadža moraju primiti vakcinu, i ta poruka je prije svega bila upućena organima i pojedincima u Saudijskoj Arabiji, vidjet ćemo kako će se situacija i u svijetu odvijati kada je riječ o uvođenju tzv. Covid-pasoša. Tu još ima dosta nepoznanica – navodi Jusić, te dodaje kako je i do sada jedan od uvjeta za obavljanje hadža bio primanje vakcine protiv meningokoka.

Kaže kako je u kontaktu sa Uredom za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH te da se prate instrukcije nadležnih vlasti Saudijske Arabije.

Navodi i da su predstavnici Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH boravili u Saudijskoj Arabiji kako bi se upoznali sa uvjetima obavljanja hadža i drugim važnim elementima koji su od izuzetne važnosti za organiziranje putovanja.

- Trenutno je ograničen broj onih koji mogu obaviti umru, kao i dob mutemira. Svi oni koji žele obaviti umru, moraju ranije dobiti saglasnost preko mobilne aplikacije, na isti način se zakazuje termin za obavljanje namaza u haremu. Iz inostranstva se organizuju umre sa ograničenim brojem i sa posebnim protokolom. Sve je podređeno sigurnosti hodočasnika, ali i održavanju obreda. U tom smislu nadležni u Saudijskoj Arabiji ulažu poseban napor – zaključuje Jusić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.