open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Ambasada Turske u BiH mostarskim učenicima predstavila program stipendija
Delegacija Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini posjetila je u ponedjeljak Drugu gimnaziju i Karađoz-begovu medresu u Mostaru gdje su polaznicima predstavili program stipendiranja učenika i studenata u Turskoj.
30.01.2023. u 15:26
get url
text

Prijave za stipendije bh. učenika i studenata, koje finansira Vlada Turske, otvorene su do 20. februara i podnose se online.

Savjetnik za obrazovanje u turskoj ambasadi u Sarajevu Faruk Berat Akcesme, u izjavi za Anadoliju, podsjetio je kako je program stipendiranja Republike Turske na godišnjem nivou tokom posljednje decenije porastao četiri ili pet puta.

- Došli smo do nivoa da imamo veliki broj aplikanata i stipendista iz brojnih zemalja svijeta. Svake godine iz 170 zemalja oko 180 hiljada učenika aplicira za program stipendija Republike Turske. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u ovom periodu smo zabilježili više od 1.500 studenata koji su dobili stipendiju i studirali u našoj zemlji. Naravno, danas smo tu u Mostaru, kako bismo predstavili stipendije najboljim učenicima i studentima u ovom gradu - rekao je Akcesme.

U sklopu stipendijskog programa, svaki student čija aplikacija bude prihvaćena, sam će imati priliku birati fakultet koji će studirati.

- Program je sveobuhvatan. Pored stipendije snosimo i troškove prevoza, smještaja te zdravstvenog osiguranja. Cilj je osposobiti i obrazovati kvalitetne ljude koji bi kasnije radili na gradnji odnosa dviju zemalja - Turske i Bosne i Hercegovine. Želimo, također, stvarati stručnjake koji će moći konkurisati za razne poslove u mnogim zemljama i ljude koji će imati priliku govoriti jezike naših zemalja. Sve učenike koji su zainteresovani pozivam da do 20. februara ispune svoju prijavu - dodao je.

Susretljivi domaćini u mostarskim školama zahvalili su gostima iz Turske na nesebičnom doprinosu za kvalitetnije obrazovanje djece i mladih iz BiH.

- Zahvalni smo Republici Turskoj koja je dosad stipendirala i obrazovala veliki broj mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ovo je odlična prilika za naše učenike, koji osim stipendije mogu upoznati nove kulture, običaje, naučiti jezik te se izgraditi u stručnom smislu. Saradnja je do sada bila odlična i nadamo se da će i dalje biti takva - rekao je direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Aid Tulek.

Na konkurs za stipendiju se mogu prijaviti studenti za treći ciklus studiranja kao i učenici koji su završni razredi srednjih škola.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.