open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ambasada Slovenije povodom Svjetskog dana pčela organizira tribinu
Kako je najavljeno iz Ambasade Slovenije, u uvodnom dijelu tribine obratit će se dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, slovenska ambasadorica Zorica Bukinac i predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Cankar" Verica Džindo
19.05.2019. u 18:07
get url
text
get url
text

Svjetski dan pčela, 20. maj bit će sutra obilježen brojnim aktivnostima, a Ambasada Republike Slovenije u BiH i Slovensko kulturno društvo "Cankar" u suradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu organizirat će javnu tribinu na toj visokoškolskoj instituciji.

Eminentni bh. profesori i stručnjaci će govoriti o tome koliki značaj imaju pčele za čovječanstvo, kako treba percipirati prirodu i pčele, a bit će upriličeno i predavanje o medu u svakidašnjem životu ljudi i naročito izazovima suvremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

Kako je najavljeno iz Ambasade Slovenije, u uvodnom dijelu tribine obratit će se dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić, slovenska ambasadorica Zorica Bukinac i predsjednica Slovenskog kulturnog društva "Cankar" Verica Džindo.

Na prijedlog Republike Slovenije Generalna skupština Ujedinjenih nacija u New Yorku usvojila je 20. decembra 2017. godine Rezoluciju o Svjetskom danu pčela koji se obilježava svakog 20. maja.

Pčele i drugi polinatori su od neprocjenjive vrijednosti kada se riječ o osiguravanju globalne sigurnosti ishrane. Svaka treća kašika hrane zavisi od polinacije.

Rezoluciju Slovenija smatra priznanjem njenom zalaganju za zdrav, zelen i uravnotežen razvoj ali i velikim i zajedničkim korakom u borbi protiv gladi i siromaštva u svijetu te za očuvanje prirodnog okoliša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.