open-navfaktor-logo
search
Traže pojašnjenje
Ambasada SAD u Crnoj Gori reagirala na sramotne izjave ministra o genocidu u Srebrenici
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimir Leposavić u odgovoru na zastupničko pitanje u Skupštini ove zemlje, doveo je u pitanje genocid u Srebrenici.
28.03.2021. u 18:36
get url
text

"Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi", kazao je Leposavić, a pored presuda osporio je i sam Haški tribunal, rekavši da je "Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet".

Na izjave crnogorskog ministra, koji je inače doktor međunarodnog prava, reagirala je Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

- Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo pojašnjenje i nadamo se da će vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio - genocid - navedeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u Podgorici.

 

 

Izjave ministra Leposavića naišle su na osudu nevladinih organizacija iz Crne Gore, a reagirao je i predsjednik Milo Đukanović.

- Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog djela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to djelo - rekao je, između ostalog, Leposavić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.